28.06.2024

Sandra Lillebø - og om kunst

Sandra Lillebø - og om kunst

  I noe så anonymt og tilsynelatende «kjedelig» som en utgave av «Studieplan» utgitt av Norges Bondekvinnelag fra 1961 - nærmere bestemt i forordet ført i pennen av Dagmar Krey-Thommessen (muligens Dagmar Franziska Krey Thommessen, 1916-2012) - kom jeg over noen visdomsord:

For det er med kunst som med alt annet i livet - som mennesker ser vi ikke likt - vi har hver vår innstilling, vi har ulik iakttagelsesevne. Vi vil vel aldri kunne oppleve det samme ved en solnedgang - et dikt, et musikkstykke, heller ikke et maleri. Men nettopp dette er jo den store sjarmen ved livet at vi er gitt evnen til å kunne meddele oss til hverandre og gi våre inntrykk videre og dermed utvide synet hos hverandre, og dette i utpreget grad når det gjelder å oppleve kunst.

sitat slutt

  Studieplanen på bare 16 sider er forfattet av Inger Alver Gløersen (1892-1982, norsk kunsthistoriker) med tittel «Den Munch jeg møtte».

  Nedenfor gjengis litt kunst. I form av et maleri, et sitat, og et lite dikt. Med håp om at de passer for årstiden (selv om det underliggende kan ha vært annerledes tenkt):

 


(Munch: Solen)

«Mor, gi’ mig solen». Fra Henrik Ibsens «Gengangere» av 13.12.1881 (Osvald Alving i 3. akt)

PS. Glemte kanskje noe av det viktigste: Musikk! Da er det for meg nærliggende å gjengi fra Edvard Grieg og «Peer Gynt»: Klikk her.

Sandra Lillebø (født 1978) er en norsk journalist, forfatter og lyriker.


(Sandra Lillebø)

Uten tittel:

lyset faller inn
gjennom vinduene
som rektangler

det er en form
for håp

For forrige innlegg, klikk her. For neste, klikk her.

Kilder: Wikipedia, «Studieplan over «Den Munch jeg møtte» av Inger Alver Gløersen, Bøndenes Forlag 1961, «Ren sommer», Hedda F. Lilleng (red.), Cappelen Damm AS, Oslo, 2017.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar