11.03.2020

Massasje man ikke bør skrive om


Massasje man ikke bør skrive om

  I 1934 forsøkte Signe Neegaard (ukjente leveår) psevdonymt å utgi boken «Massøsen forteller. Små avsløringer av Eva.» i Oslo. Boken ble trykt i 3500 eksemplarer i slutten av 1934, men utkom ikke før i begynnelsen av januar 1935. Jeg kan ikke si for sikkert, men det er mulig boken ble foranlediget av avisartikler i 1934, eksempelvis hadde Dagbladet i utgaven av 5. juni 1934 mer enn intimert at de mange massasjeinstituttene i byen i «virkeligheten er kamouflerte bordeller». På bokens første omslagsside var det (i tillegg til tittelen) et stort bilde av en ung pike kun iført morgenkjole, som hun har slått til side så kroppen sees i profil.


(M-m-massasje)

  Bergliot Sophie Kittilsen (1889-1984, norsk journalist), som fikk boken til anmeldelse, skrev at istedenfor å anmelde boken i «Morgenposten» anmeldte hun den til politiet. I midten av juni 1935 ble opplaget beslaglagt av politiet i Oslo. Forfatterinnen, friserdame Signe Neergaard, innehaver av Ramona Damefrisørsalong, gikk da med på å la boken bli inndratt mot å slippe rettssak og offentliggjørelse i avisen.

  Noen få år etter, mer presist 25. oktober 1939, på bokauksjonen i Oslo Auktionsforretning ble et eksemplar av boken oppropt som nr. 717 og den fikk tilslaget ved kr. 8,50. Kjøperen var J. W. Cappelens Antikvariat som opptrådte som kommisjonær for en mann i Trondheim. Men politiet kom og beslagla boken så kjøperen fikk den ikke. Så vidt vites er det første gang politiet har beslaglagt en bok som var solgt på en bokauksjon, Kildeforfatteren (Thuesen) har lakonisk tilføyd: «Man får håbe at det også blir siste gang.»

For forrige innlegg, klikk her. For neste, klikk her.

Kilder: Arthur Thuesen: «Beslaglagte og supprimerte bøker vedrørende Norge», Gyldendal Norsk Forlag, Oslo, 1960, Lokalhistoriewiki.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar