05.06.2020

Paul L Eidem - stemning fra i og rundt Oslo


Paul Lorck Eidem - stemning fra i og rundt Oslo (1)

  Paul L. Eidem (1909-1992) var en norsk forfatter og journalist, tegner og friluftsmann. Jeg syntes det er på sin plass å nevne at han også drev reklamebyrået BryhnEidem AS, som forfattet flere reklametekster for øl. I 1973 mottok han som førstemann utmerkelsen «Årets Ølhund»!



(En av Eidems bøker)

  Følgende lille snutt er gjengitt fra «En herre på byen» utgitt i 1941 (Aschehoug). Jeg falt egoistisk nok for referansene til Stabekk, hvor jeg selv (uten sammenblanding for øvrig) oppholdt meg store deler av ungdomstiden:

Urspråket

  Som sanskrit er kilden til mange språk, blir også Oslo-jargongen utviklet av et urspråk: det Stabekkske. På gymnasiet, i idrettsforeningene og ellers hvor to og tre forsamlet er på Stabekk, skapes det nytt språk, og de språkblomster vi nyter duften av, stammer herfra. De er akkumulert under større og større trykk til lokket endelig åpnes på fjellet i påsken hvor Stabekk-ungdom ofte blir tålt i Oslo-selskap. Der opptas uttrykkene av de siste, og bringes som originalvare til byen, hvor de, hvis de er treffende, snart er gjengs vare. Ordet lakris f.eks. er fra Stabekk og betydde til å begynne med piker under 18-19 år, mens senere årganger ble kalt kakao og kokesjokolade. De siste benevnelser var dødfødte, og lakris dekker i dag attråverdige i alle aldrer opp til 22 år.

  - Språket er blitt rikere takket være Stabekk, og det er bare synd at ikke hele landet ennå har lagt seg til nyingene fra derute. Vi får håpe en filolog snart samler og utgir en ny ordbok, det vil være et lenge følt savn som da blir mettet.

  For dem som vil bli godtatt som Oslo-folk, er godt kjennskap til språket nødvendig, men overdreven bruk av finesse-uttrykkene - jeg foretrekker denne benevnelse fremfor det litt famøse ord jargong - er helt og holdent feilaktig taktikk, akkurat som alt annet som overdrives.

For forrige innlegg, klikk her. For neste, klikk her.

Kilde: «Møte med Tigerstaden» - Oslo i innflytternes øyne. En antologi ved Bernhard Hagtvedt. Stabenfeldt Forlag, Stavanger, 1950, Wikipedia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar