01.12.2023

Sokrates

Sokrates

  Sokrates (ca. 470-399 f.Kr.) var sammen med sin elev Platon (428-348 f.Kr.), og dennes elev igjen; Aristoteles (384-322 f.Kr.), blant de mest innflytelsesrike greske filosofer gjennom alle tider. Her følger et par anekdoter om førstnevnte:


(Sokrates)

  En ung elev spurte Sokrates hva han mente om ekteskapet.
  - Jeg mener du skulle gifte deg, sa Sokrates. - Får du en god kone, vil du leve lykkelig. Og er du uheldig, så har du anledning til å bli filosof.
  Sokrates egen kone, den temperamentsfulle Xantippe, hørte denne uttalelsen og ble fnysende sinna. Hun sto nettopp ved vinduet med et kar for å helle ut noe skittent vann, men i sitt skjellsordflommende raseri helte hun nå vannet rett i hodet på Sokrates. Men han lot seg ikke bringe ut av fatning:
  - Tenkte jeg ikke at det ville komme regn etter tordenværet.

+

  En rik yngling ba Sokrates om et råd, og Sokrates sa:
  - Stikk fingeren din ned i en krukke med vann og hold den der en halv time. Det hull som fremkommer i vannet, når du tar fingeren bort, er like dypt som det et inntrykk en eldre manns råd gjør på ungdommen.

For forrige innlegg, klikk her. For neste, klikk her. For forrige innen samme sjanger, klikk her. For neste innen sjangeren, klikk her.

Kilder: Wikipedia, «Levende anekdoter», samlet av Jon Dørsjø, H. Aschehoug & Co, Oslo, 1959.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar