03.11.2019

Partiet (fjerde og siste del)


Partiet (fjerde og siste del)

  Alle gode ting er tre. Og gruppen vår en kvartett! Jarle Jur (som med sine 30 år er den yngste av oss) har bestemt seg for å bli med i partiledelsen. Omtrent en evighet etter forrige forsøk står vi så sammen med Nusse Nøff hos vår medhjelper Kåre Konnerud i Rådhuset. Nå er det bare folk med stemmerett på listene. Det tok litt tid å overbevise samtlige bartendere og servitører i Tigerstaden. Men et typisk politisk løfte om å gjeninnføre fritak for moms, arbeidsgiveravgift og alt annet svineri forbundet med tips for servicebransjen gjorde underverker. Kåre klagde over at det egentlig manglet en underskrift, men der dro vi opp trumfkortet og fremla fødselsattest for Varg Veum fra forrige kampanje. Den viste riktignok at han var født i Indre Enfold i Fjott kommune, men stemmerett hadde han! Kåre Konnerud ser på oss:

  - Da ser det ut som dette er i boks! Og nå må dere - ja kanskje jeg også kan bli med på laget - utarbeide partiprogram og valglister i henhold til Valgloven av 2002.
  - Jøss! sier både Bjarte og jeg. Det virker som du har greie på dette!
  - Nøff! sier Nusse.
  Kåre smiler.
  - Ja, litt har jeg fått med meg gjennom årenes løp. Bortsett fra nedsatte avgifter for øl, hva syntes dere kjernesakene våre skal være?


  Bjarte tenker seg litt om. Så:
  - Vel, vi må i alle fall bli kvitt disse bøndene. Bortsett fra kornbøndene selvfølgelig. Ellers blir det ikke mest øl. Bygg og humle må vi ha! Saue- og melkebønder er det bare å kutte tvert ut. Tenk hvor mange tusen tonn fårekjøtt som ligger rundt på fryselager i Norge! Og ikke nok med det, hvert år forsvinner over 100,000 sauer i løpet av beitesesongen! Noen tusen av disse blir selvfølgelig rapportert som tatt av ulv og havørn. Havørn av alle ting! Bare for at de skal få ekstra betalt! Og 100 millioner liter melk som bare blir helt rett i vasken! Nei, det er jo ren planøkonomi satt i system. Bøndene vet det spiller ingen rolle, de får betalt av staten uansett for hva de leverer av kjøtt og melk. Men subsidiene, de kan vi overta!




(Melkebonde)


  Kåre er blid som en lerke:
  - Du burde blitt politiker du Bjarte! Men får man velgerne til å bite på dette? De har jo visst om subsidieordningen i årtier, og allikevel blir bare Bondepartiet større og større. Kanskje Ola Nordmann faktisk liker å betale mye?
  Bjarte blir kobberrød i trynet.


  Selv nøyer jeg meg med å massere unge Nusse i nakken, hun har forøvrig vokst betraktelig siden sist vi var her. Nå er det så vidt hun får plass i badekaret. Og hun oppfører seg mer og mer som en hund. Hver morgen slipper jeg henne ut døren, så rusler hun til nærmeste bakeri, hvor hun dytter opp døren og vralter frem til disken. Der står baker Hansen og gir henne favoritten, bolle uten rosin. Tilbake igjen gafler hun i seg noen poteter, naturell eller pommes frites. Til lunsj går det i pølse (med rosin og selvplukkede trøfler), deretter følger en stor pose bacon-crisp. På ettermiddagen kan hun til og med driste seg utpå med en svinekotelett eller to. Vi har riktignok fortalt henne at det er fårikål. Middagens tilbehør er derfor surkål og mandelpoteter, tyttebær vil hun av en eller annen grunn ikke røre. Men øl har hun begynt å bli glad i!

  Bjarte roer seg litt ned, men:
  - Det skal være sikkert og visst! Ola Dunk skjønner ingen ting! De er dummere enn morrabrød! Og så må vi kutte ut denne fordømte tollen på ost. 400% toll på fransk ost! Ja, kutt ut all toll på mat, så kanskje vi kan få grønnsaker som faktisk smaker, og indrefilet til overkommelige priser her i landet!
  Det virker som Kåre tenker seg om:
  - Hm, det er en begynnelse. Men et partiprogram må vi ha. Og så trenger vi - dessverre -mediaoppmerksomhet. Og noen som er datakyndig. Reklame og litt desinformasjon er alltid bra når man skal lure til seg stemmer. Det finnes ingen politikere som sier sannheten. Det gjelder å skrike høyest, små løgner blir glemt i løpet av en uke. Katastrofer tar bare ørlite lengre. Bare se på Donald Truck over dammen! Han lyver rundt en fantasillion ganger om dagen, om kvelden går han så ut og forkynner at han er Guds gave til verden og burde få Nobels fredspris - det er alle andre som lyver!




(Klok politiker)


  Jarle Jur har holdt seg taus til nå. Så kremter han beskjedent.
  - Vel, altså …
  Pause.
  - ??
  - Jo, jeg er ganske flink på data. Har laget animasjonsfilmer i årevis, blant annet stod jeg for relanseringen av reklamen for Spenol. Uttrykket «Fuktighetskrem for jur og spener» følte jeg hadde gått ut på dato, men etter mitt forslag om «… for hud og hender» har salget tatt helt av. I tillegg hacket jeg meg inn på nettsidene til Moelven Melkerampe som 5-åring, Mattilsynet som 7-åring, Landbruksdepartementet året etter, Bondepartiet som 10-åring …
  Inntil han en halv time senere har pløyd oss gjennom kremer, kyr, gylne kornåkrer og egen oppvekst frem til voksen alder virker det som han har sneket seg inn i samtlige offentlige registre i hele landet.
  Bjarte, Kåre, Nusse og jeg er stumme av beundring.
  Kåre sier:
  - Det er strålende! Da blir du PR-ansvarlig, hva med å kjøre en ølkampanje på nasjonal TV? Og så kan du Bjarte ta deg av media, med dine talegaver! Jeg tar jussen. Det blir garantert litt bråk i korridorene med dette valgprogrammet. Hva med deg Martin?
  Jeg blir litt plommefarget i knotten. Media er garantert ikke noe for meg. Men:
  - Vel, jeg syntes vi også burde kjøre et PR-stunt for nedsettelse av stemmerettsalder. Til 16 år til å begynne med …
  - Jaha, hvorfor det? Alle unntatt Nusse ser forbløffet på meg.
  - Da kan vi også rette reklamen mot de unge. Aass til folket! Øl til ungdommen! Det må bli slutt på all denne melken. Bare se på Nusse, hun sluttet å die da hun var spedbarn. Og se så vakker hun er nå!
  Nusse logrer begeistret med krøllet hale.
  - Genialt! ØLPARTIET: For sterk nedsettelse av ølavgift og stemmerettsalder!
  Utbryter resten av partiledelsen. Kåre Konnerud følger opp:
  - Da er det bare å sette i gang! Neste kommunevalg er like rundt hjørnet. Og så går ferden til Stortinget!


(Fortsettelse følger i annen drakt)

For forrige innlegg, klikk her. For neste, klikk her. For aller første innlegg om oppkomlingen Martin Ås og hans edsvorne venn Bjarte Bergsprekken, klikk her.

Kilde: Martin Ås’ memoarer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar