11.06.2019

Kate Næss på sporet






Kate Næss på sporet

  Kate Næss (1938-1987) var en norsk lyriker, født i Oslo, i ungdomsårene gikk hun på Fagerborg skole. Kun tre diktsamlinger av henne ble utgitt («Billedskrift», «Mørkerommet» og «Blindgjengere» fra 1962 til 1969), men likevel regnes hun som en av de mest interessante norske lyrikere fra 1960-årene. Jan Erik Vold (født 1939, norsk lyriker, oversetter, litteraturskribent og -formidler) har kalt henne «sekstitallets hemmelige dronning». For sin debutsamling mottok hun Dagbladets lyrikkpris.

  Næss var en av initiativtakerne bak vannhullet Club 7 i Oslo (som var hennes navneforslag), og en av de første som opptrådte i jazz & dikt-sjangeren i Norge. Hun har også gjendiktet amerikansk «beat-poesi» og tysk etterkrigslyrikk. Hvorfor hun avsluttet sin dikterkarriere i en alder av 31 år er (for mange) en gåte. Hun var gift med regissøren Janken Varden (også født 1938). Kate Næss døde av lungekreft.

  Sagt om skalden: «Kate var som sine egne dikt: vakker, kresen, lavmælt, fåmælt, nærsynt, langsynt, synsk, elegant og stolt. Kate ga myke råd og skarp kritikk.» Georg Johannesen, 1931-2005, norsk forfatter og professor i retorikk.

  Dikteren avsluttet sin siste samling med følgende fantastiske dikt:

Vi er på sporet

Vi er på sporet
etter en ny og bedre virkelighet
som skal finnes ikke så langt herfra
Den ligger forhåpentlig
i nærheten av
det hjertet forstår

  Næss var ikke fremmed for verken humor eller ironi; hva sies om det alternative nasjonaldiktet «Fedrelandet» (kun to strofer gjengitt)?:

Vi er dyktige i dette landet
til å tråkle en løsning uten å sette fast nåler
Det er ikke noe behov for prøving

Vi lar ikke noe råtne i dette landet
her sjokkfryses ordene
Inntil vi velger å ta dem frem
lagres de ved passende temperatur

Med takk til bidragsyter!
For forrige innlegg, klikk her. For neste, klikk her. For neste innlegg om forfatter/lyriker, klikk her.
Kilder: Wikipedia, Griegforskning.no, mfl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar