11.01.2019

Koranen - del 17


I Kari Vogts innledende essay til Koranen står det bla.: Ordet Koran (som altså betyr å lese eller resitere) brukes også i selve teksten om profetens åpenbaringer og viser til en hellig bok eller skrift. Budskapet kalles ikke bare Koranen, men også Boken (al-kitab), som er en Advarsel og en Ihukommelse (dhikr), den er Kriteriet (furqan), med betydningen 'norm', 'bevis' eller 'skille' (mellom godt og ondt).
Så til flere sitater, Sure 61, vers 6 er interessant - der spår Jesus Muhammads (Ahmad) komme. Fra nå av vil det også dukke opp Surer fra hvilket jeg ikke har funnet noe spesifikt å sitere fra.
Sure 56 - Begivenheten - fra Mekka
1 Når begivenheten inntreffer,
2 kan det ikke benektes at den inntreffer.
3 Den fornedrer og opphøyer.
4 Når jorden rystes i en veldig skaking,
5 når fjellene smuldres til smuler,
6 og blir som oppvirvlet støv,
7 da blir dere av tre slag:
8 De til høyre, hva med dem til høyre?
9 De til venstre, hva med dem til venstre?
10 Og de som ligger først i løpet? De som ligger først i løpet
11 - disse er det som kommer i Herrens nærhet,
12 i lykksalighetens haver.
27 Og de til høyre, hva med dem til høyre?
28 Blant tornefrie lotustrær
29 og tette akasier;
30 utstrakt skygge
31 og sprudlende vann;
32 frukt i overflod,
33 alltid for hånden og fri til å ta av,
34 på opphøyde leier
41 Og de til venstre, hva med dem til venstre?
42 I het, kvelende vind og skåldende vann,
43 i skygge av kullsvart røyk,
44 som ikke svaler, og ikke er til behag.
57 Det er Vi som har skapt dere! Hvorfor anser dere ikke dette for sant?
58 Hva med sæddråpene som dere avgir!
59 Har dere skapt dem? Eller er Vi skaperen?
60 Vi har fastsatt døden for dere, ingen kan foregripe Oss,
61 for å skifte dere ut med deres like og la dere oppstå i en skikkelse dere ikke kjenner.
89 Er han av dem til høyre,
90 - "Fred være med deg, som er av høyre hånds flokk!"
91 Men er han av dem som holdt sannhet for løgn,
92 og fór vill,
93 - en velkomsthilsen av kokende vann,
94 og helvetes brann.
Sure 57 - Jernet - fra Mekka eller Medina
4 Han er det. som skapte himlene og jorden på seks dager. Så tok Han plass på tronen. Han vet hva som går ned i jorden, og hva som kommer ut av den, hva som kommer ned fra himmelen, og hva som går opp dit. Han er med dere hvor dere enn er. Gud ser hva dere gjør.
7 Tro på Gud og Hans sendebud, og gi gode gaver av det Han har latt dere overta! Dem av dere som tror og gir gode gaver, venter stor lønn.
19 De som tror på Gud og alle Hans sendebud, disse er de rettferdige og de som gir vitnemål i Herrens øyne. De har sin lønn i vente, og sitt lys. Men de vantro, som fornektet Vårt ord, de er helvetes beboere.
20 Vit at jordelivet kun er lek og tidsfordriv, og pryd og skryt dere imellom, og kappestrid etter mer eiendom og barn, som en regnskur, med vegetasjon som fryder de vantro. Men så visner den, og du ser den gulne, og så blir den tørre strå. I det hinsidige finnes hard straff, - og Guds tilgivelse og velbehag. Jordelivet er bare en bedragersk nytelse.
25 Vi har sendt Våre sendebud med klar beskjed, og sendte med dem skriften og Vekten (likevekten) for folk å utøve rettferd. Og Vi har sendt jernet, hvori stor makt ligger, og nytte for menneskene, og for at Gud i det skjulte kan få vite hvem som hjelper Ham og Hans sendebud. Gud er sterk, mektig.
27 Og Vi lot følge i deres fotspor Våre sendebud. Således sendte Vi Jesus, Marias sønn, og gav ham evangeliet, og la i deres hjerter som følger ham, mildhet og medfølelse. Munkevesenet fant de på, Vi foreskrev dem det ikke, kun for å søke Guds velbehag. Men de overholdt det ikke på rett måte. Vi gav de troende blant dem deres lønn, men mange av dem er syndefulle.
Sure 58 - Prosedyren - fra Medina
2 De blant dere som forstøter sine hustruer ved "ryggformelen" - du er meg likegyldig som min mors rygg - så er de dog ikke å anse som deres mødre. Deres mødre er kun de som har født dem, og de fører forkastelig og falsk tale. Men Gud er visselig unnskyldende og tilgivende.
3 De som forstøter sine hustruer ved "ryggformelen", og så ønsker å gå tilbake på det de sa, de skal sette fri en slave før de to gjenopptar samlivet. Dette formanes dere til. Gud er vel underrettet om det dere gjør.
8 Du har vel sett dem som ble forbudt å holde hemmelige råd, og så fortsetter med det som ble dem forbudt, og rådslår med hverandre i synd og fiendskap, og i ulydighet mot Sendebudet? Når de kommer til deg, hilser de deg med en hilsen som Gud aldri har gitt deg, og sier til seg selv: "Hvorfor refser ikke Gud oss for det vi sier?" Helvete er til pass for dem, hvor de møter stekende ild. Hvilken sørgelig skjebne!
Sure 59 - Innsamlingen - fra Medina
7 Det krigsbytte som Gud gav Sitt sendebud fra folket i byene, tilhører Gud og Hans sendebud, nærskyldte, foreldreløse, fattige og veifarende, så det intet blir til en utdelingsrunde blant de velstående blant dere. Det sendebudet gir dere, ta det. Og hold dere borte fra det han forbyr dere. Frykt Gud, Gud er streng med straffen.
21 Om Vi hadde send ned denne Koran på et fjell, ville du sett det synke sammen i ydmykhet og brytes i stykker av frykt for Gud. Slike lignelser lager Vi for menneskene, så de må tenke over det.
Sure 60 - Den prøvede - fra Medina
3 Verken blodsbånd eller barn skal være til nytte for dere på oppstandelsens dag. Han vil skille mellom dere. Gud er observant for det dere gjør.
4 I Abraham og de som var med ham, har dere et vakkert eksempel, da de sa til sitt folk: "Vi er ferdige med dere og det dere tilber utenom Gud! Vi tar avstand fra dere, og mellom dere og oss er oppstått fiendskap og hat for alltid, inntil dere måtte tro på Gud alene." Dog sa Abraham til sin far: "Jeg skal visselig be om tilgivelse for deg, men jeg har ikke makt til å utrette noe som helst for deg overfor Gud." Herre, vi forlater oss på Deg, og til Deg vender vi oss i bot. Til Deg er reisens mål!
8 Gud forbyr dere ikke å vise respekt og rimelighet mot dem som ikke bekjemper dere for religionens sak, og ikke drev dere bort fra deres hjem. Gud liker dem som viser rimelighet.
9 Gud forbyr dere bare at dere slutter dere til dem som bekjempet dere for religionens sak, og drev dere bort fra deres hjem eller hjalp til ved utdrivingen. De som sluttet seg til disse, de er urettferdige.
12 Du profet! Når troende kvinner kommer til deg og gir deg troskapsed, at de ikke skal sette noen ved Guds side, ikke stjele, ikke begå utroskap, ikke drepe sine barn, og ikke fare med bakvaskelser som de har grepet ut av luften, og ikke vise deg ulydighet i det som er godt og rett, så ta imot deres troskapsed og be Gud om tilgivelse for dem. Gud er tilgivende, nåderik.
Sure 61 - Rad og rekke - fra Medina
5 En gang sa Moses til sitt folk: "Mitt folk, hvorfor plager dere meg, skjønt dere vet at jeg er Guds sendebud til dere?" Og da de kom på avveie, lot Gud deres hjerter komme på avveie. Gud leder ikke et syndefullt folk.
6 En gang sa Jesus, Marias sønn: "Israels barn, jeg er Guds sendebud til dere, for å stadfeste loven som foreligger før meg, og bebude et sendebud som kommer etter meg, hvis navn er Ahmad." Og da han kom til dem med klare bevis, sa de: "Dette er skjær trolldom."
7 Og hvem gjør større urett enn den som dikter opp løgn mot Gud, når han kalles til å gi seg Gud i vold? Gud leder ikke et urettferdig folk.
14 Dere som tror, vær Guds hjelpesmenn, slik som Jesus, Marias sønn, sa til disiplene: "Hvem vil bli mine hjelpesmenn hen til Gud?" Disiplene sa: "Vi er Guds hjelpesmenn!" Og en gruppe av Israels barn trodde, og en gruppe fornektet. Så støttet Vi dem som trodde mot deres fiende, og de tok seieren!
Sure 62 - Samlingsdagen - fra Medina
5 Det er med dem som ble pålagt loven og så ikke kunne bære den, som med et esel som bærer bøker. Det står ille til med folk som fornekter Guds ord! Gud leder ikke urettferdige folk.
6 Si: "Dere som er jøder, om dere påstår at dere er Guds venner fremfor andre mennesker, så ønsk dere da døden, om dere snakker sant!"
7 Men den vil de aldri ønske seg, på grunn av de gjerninger de har sendt i forveien. Gud kjenner de urettferdige.
Sure 63 - Hyklerne - fra Medina
1 Når hyklerne kommer til deg, sier de: "Vi vitner at du er visselig Guds sendebud." Gud vet at du er Hans sendebud, og Gud vitner at hyklerne visselig er løgnere.
2 De tar sine eder som dekke, og så legger de hindringer på Guds vei. Ille er det de har gjort.
3 Dette fordi de trodde, og så ble vantro. Så ble deres hjerter forseglet, så de intet forstår.
Sure 64 - Desillusjoneringen - fra Mekka
9 Den dag Han samler dere til samlingens dag! Dette er desillusjoneringens dag. Den som tror på Gud og lever rettskaffent, hans misgjerninger vil Han stryke ut, og føre ham inn i paradisets haver, hvor bekker sildrer, for der å være og bli for alltid. Dette er den store seier!
10 Men de som er vantro og fornekter Vårt ord, disse er Ildens folk, og der skal de være og bli. En sørgelig skjebne!
Sure 65 - Skilsmissen - fra Medina
1 Du profet, når dere skiller dere fra hustruer, så gjør dette under hensyntagen til deres ventetid. Beregn ventetiden, og frykt Gud, deres Herre. Send dem ikke bort fra sine hjem, de skal ikke dra med mindre de er skyldig i klar umoral! Dette er grenser som Gud har satt! Den som overskrider Guds grenser, gjør en urett som rammer ham selv. Du vet ikke, kanskje Gud etter dette vil bringe noe nytt.
2 Når de så har nådd sin termin, så behold dem på skikkelig vis, eller skill dere fra dem på skikkelig vis. To redelige menn blant dere skal være vitner, og bære vitnemålet ovenfor Gud. Ved dette formanes den som tror på Gud og på dommens dag. Den som frykter Gud, vil han finne en utvei for, og Han vil gi ham Sine gaver fra et hold han ikke regner med.
Sure 66 - Forbudet - fra Medina
Sure 67 - Herredømmet - fra Mekka
3 Han er det som skapte syv himler lagvis. Du ser ikke i den Barmhjertiges skapning noen mangler. Blunk med øynene, ser du vel noen revner?
4 Om du blunker med øynene to ganger, så vender ditt blikk tilbake til deg, svakt og trett.
5 Vi har prydet den nederste himmel med bluss, og gjort dem til kastevåpen mot satanene. For dem har Vi gjort i stand Ildens straff.
Sure 68 - Pennen - fra Mekka
1 Ved pennen, og det man skriver!
2 Du er ikke besatt, takket være Guds nåde.
3 Du har velfortjent lønn i vente.
4 Du har en høy karakter.
48 Vent i tålmod på Herrens avgjørelse, og vær ikke som mannen i fisken (Jonas), som ropte i desperasjon.
49 Hvis ikke Herrens godhet hadde nådd ham, ville han vært kastet opp på en øde strand, og vært en bebreidet.
50 Men Herren utvalgte ham og gav ham plass blant de rettferdige.
For neste innlegg, trykk her. For første innlegg, klikk her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar