11.01.2019

Koranen - del 7


Jeg går direkte til noen flere sitater fra Koranen:
Sure 15 - al-Hidsjer - fra Mekka
4 Vi har aldri utslettet en by uten at den hadde sin skrevne bestemmelse
28 En gang sa Herren til englene: "Jeg vil skape mennesket av fuktig leire!
29 Når Jeg har formet ham ferdig og innblåst Min ånd i ham, så fall til fote for ham."
30 Og englene falt ham til fote.
31 Unntatt Iblis (Satan). Han nektet å falle til fote sammen med de andre.
34 Gud sa: "Ut med deg herfra! Du er forkastet!
35 Forbannelsen skal hvile over deg til dommens dag!"
39 Han svarte: "Herre, fordi Du har latt meg komme galt av sted, så vil jeg la alt fremtre prydelig for dem på jorden, og jeg skal sannelig føre dem galt av sted alle sammen,
40 unntatt de av dem som er Dine oppriktige tjenere."
41 Gud sa: "Dette er en grei ordning for Meg,
42 men du skal ikke ha makt over Mine tjenere, unntatt de av dem som følger deg, som går galt av sted"!"
43 Helvete skal bli møtested for dem alle.
61 Da utsendingene kom til Lots hus, sa han:
62 "Dere er fremmedfolk?"
63 Og de svarte: "Nei, vi kommer til deg med det som de alltid tvilte på.
64 Vi kommer til deg med sannheten, og vi er sannferdige.
65 Dra av gårde, du og dine, i en nattetime, og følg du etter bak dem. Ingen av dere må snu seg tilbake. Gå dit dere befales."
66 Og Vi meddelte ham denne beslutning, så de vil være tilintetgjort før morgenen kommer, til siste mann.
71 Han sa: "Her har dere mine døtre, om dere må gjøre noe galt mot noen."
72 Så sant du lever, de var helt blinde i sin rus.
73 Men skrallet tok dem ved soloppgang.
74 Vi snudde opp ned på byen, og lot teglstein regne over dem.
75 Sannelig, i dette er jærtegn for de observante.
80 Folket i al-Hidsjer kalte sendebudene for løgnere.
81 Vi brakte dem Vårt ord, men de vendte seg bort fra det.
82 De hugget seg boliger i fjellene for å være sikre.
83 Men skrallet tok dem ved morgengry.
87 Vi har gitt deg de syv vers i åpningsbønnen som ofte gjentas, og den storslagne Koran.
88 La ikke ditt blikk strekke seg mot det Vi har gitt enkelte av dem til nytte og glede. Føl deg ikke trist på grunn av dem. Senk din vinge overfor de troende.
99 Tjen Herren til den sikre døden når deg.
Sure 16 - Bien - fra Mekka
1 Guds ordning realiseres. Prøv ikke å påskynde det. Ære være Ham! Opphøyet er han over alt de setter ved Hans side!
2 Han senker englene ned mot Ånden av Sin ordning over hvem Han vil av Sine tjenere: "Advar, at det er ingen Gud utenom Meg! Så frykt meg!"
4 Mennesket har Han frembrakt av en sæddråpe, og straks er han klart kranglevoren.
5 Husdyrene har Han frembrakt for dere. I dem er varme klær, nyttige ting, og dere spiser dem.
14 Og Han har stilt havet i deres tjeneste, så dere kan spise fersk føde, og hente ut av det prydsaker, som dere kan bære. Og du ser skipene plaske seg frem for at dere kan søke lykken ved Hans gunst, så dere måtte vise takknemlighet.
15 Han har satt faste fjell på jorden, så den ikke skal svaie med dere. Og elver og fremkomstveier, så dere må finne frem,
16 og landemerker. Og ved stjernene finner man rett vei.
20 De guder som menneskene påkaller utenom Gud, har intet skapt.
21 De er selv laget, døde er de, ikke levende, intet aner de når alle gjenoppvekkes.
26 De som levde før dem, smidde sine renker, men Gud angrep deres byggverk fra grunnen av. Taket falt ned over dem, og straffedommen kom over dem fra et hold de ikke tenkte seg.
29 Så gå inn gjennom helvetes porter, og der skal dere være og bli." De hovmodiges herberge er et bedrøvelig sted!
40 Når Vi ønsker en ting, er Vårt ord til den ganske enkelt: "Bli!" Og den blir.
45 Kan vel de som smir onde renker, være sikre på at Gud ikke lar jorden oppsluke dem, eller at straffedommen ikke kommer over dem fra et hold de ikke venter?
46 Eller at Han ikke tar dem fatt der de farter omkring uten at de kan forpurre det?
47 Eller at Han tar dem fatt og hensetter dem i skrekk? Herren er visselig velvillig, nåderik.
49 Alt som er i himlene og alle krek på jord faller ned for Gud - og englene. De føler seg ikke for store.
61 Om Gud skulle ta menneskene fatt for deres ondskap, ville det ikke være et krek tilbake på jorden. Men Han gir dem en bestemt frist! Når deres tid kommer, kan de ikke forsinke den en eneste time, og heller ikke påskynde den.
63 Ved Gud! Vi har sendt sendebud til folkene før deg. Men Satan fikk folks adferd til å fortone seg prydelig for dem. Han er leder for dem den dag i dag, men de vil få en smertelig straff.
65 Gud sender vannet fra oven, og gjør med det jorden levende, etter at den lå død. Heri er jærtegn for folk som vil høre.
66 Også i kveget har dere en lærepenge, Vi gir dere å drikke av det de har i sitt indre, blant urenhet og blod finnes ren melk, god å innta for dem som drikker.
67 Slik er det også med fruktene, av palmetrær, og vindruer. Fra disse henter dere berusende drikke og god næring. Heri jærtegn for folk som bruker forstanden.
70 Gud har skapt dere. Så kaller Han dere bort, noen etter å være ført inn i den ynkeligste oldingealder, så de intet vet, som før visste. Gud vet, evner alt.
74 Dere skal ikke lage lignelser om Gud! Gud vet, dere vet intet.
75 Men Gud fremsetter en lignelse om den slave som er eiendom og som ikke råder over noe, og en fri mann som vi har gitt rikelige gaver, og som gir av dette i det skjulte og åpent. Er vel disse like? Gud være lovet! Men de fleste vet ingenting.
88 For dem som er vantro og legger hindringer på Guds vei, legger Vi straff til straffen for det onde de har stelt i stand.
90 Gud påbyr rettferd og godhet, og gavmildhet mot familie. Han forbyr det skjendige og forkastelige, og voldsferd. Han formaner dere, så dere må vise ettertanke.
98 Når du resiterer Koranen, så søk beskyttelse hos Gud mot den forkastede Satan..
104 De som ikke tror på Guds ord, veileder ikke Gud. De har en smertelig straff i vente.
105 de som ikke tror på Guds ord, dikter opp løgn. Disse er i sannhet løgnere.
112 Gud bruker et bilde: En by lå i sikkerhet og fred, og dens levemåte strømmet rikelig fra alle hold. Så viste den utakknemlighet for Guds velgjerninger. Og Gud lot den få over seg hunger og frykt, for det de hadde laget i stand.
118 Jødene har Vi forbudt det som Vi har fortalt deg tidligere. Vi gjorde dem ikke urett, men deres egen urett slo tilbake på dem selv.
124 Sabbaten ble bare innført for dem som var uenige om læren. Herren vil på oppstandelsens dag treffe avgjørelse mellom dem om det de var uenige om.
Sure 17 - Nattereisen - fra Mekka
1 Ære være Ham, som førte sin tjener nattestid, fra den hellige moské til Aqsa-moskeen*, hvis omgivelser Vi har velsignet for å vise ham noen av Våre tegn. For Han er den Hørende, den Seende. (* En hellig moské, ligger i Jerusalems gamleby).
4 Vi bestemte for Israels barn i skriften: "To ganger vil dere anstifte ufred og fordervelse på jorden, og slå dere opp i overmot."
7 Om dere handler vel, er det for egen regning. Om dere handler ille, likeledes. Når så løftet oppfylles siste gang, skal de herjende gjøre dere fortvilet, og de vil trenge inn i templet, som de gjorde første gang, og ødelegge fullstendig alt de kommer over.
8 Kanskje Herren vil vise dere nåde, men om dere faller tilbake, kommer Vi også tilbake. Og vi har gjort helvete til fengsel for de vantro."
11 Mennesket gir ondt fra seg, som han gir godt. Mennesket har det altfor travelt!
16 Når Vi vil utslette en by, sender Vi påbud til dens folk i vellevnet, som fortsetter i synd. Så blir ordet realitet for byen, g Vi ødelegger den fullstendig.
17 Hvor mange generasjoner har Vi vel utslettet etter Noa? Herren er tilstrekkelig vel underrettet og observant for Sine tjeneres synder.
18 Om noen begjærer det forgjengelige jordiske, så sender Vi straks til ham der det Vi vil, til dem Vi vil. Men så har Vi helvete rede for ham, hvor han stekes, vanæret og forstøtt.
23 Herren har bestemt at dere skal tjene Ham alene. Mot foreldre skal dere vise godhet. Om en av dem, eller begge, når høy alder hos deg, så si ikke "Uff", og vær ikke brysk mot dem, men tal respektfullt til dem!
26 Gi din slektning det som tilkommer ham, og den fattige og den veifarende. Men øs ikke ut i sløseri.
27 Sløsere er Satans brødre, og Satan er utakknemlig mot sin Herre.
32 Innlat dere ikke på hor. Dette er skjendig adferd og en slett vei å vandre.
33 Drep ikke det liv som Gud har erklært ukrenkelig, med mindre retten krever det. For den som med urett har blitt drept, har Vi gitt hans nærmeste slektning hevn - autorisasjon. Men han må ikke gå for langt i sin blodhevn. Han vil få hjelp!
37 Gå ikke i overmot omkring på fjellene. Du kan ikke rive jorden sund eller bli stor som fjellene.
45 Når du fremsier Koranen, senker Vi et beskyttende slør mellom deg og dem som ikke tror på det hinsidige.
55 Herren kjenner best de som er i himlene og på jorden. Vi har gitt noen profeter fortrinn fremfor andre. Til David gav Vi salmene.
58 Det finnes ingen by som Vi ikke vil utslette før oppstandelsens dag, eller hjemsøke med streng refselse. Dette er opptegnet i Boken.
67 Når dere er i havsnød, da er de borte, de dere påkaller, utenom Ham. Men når Han så redder dere i land,, da vender dere dere bort. Mennesket er utakknemlig.
71 En dag vil Vi kalle inn alle mennesker til deres regnskapsbok. De som får boken i sin høyre hånd, de leser boken opp, og de lider ikke urett så meget som en daddeltrevle.
72 Men den som er blind i denne verden, er også blind i den neste, og enda mer på villstrå.
78 Forrett bønnen ved solnedgang frem til nattens frembrudd, og Koran-lesning ved daggry. Daggryets Koran-lesning blir bevitnet.
82 I Koranen åpenbarer Vi det som er legedom og nåde for de troende. Men det øker bare fortapelsen hos de urettferdige.
97 Den Gud leder er på rett vei. Dem Han lar seile sin egen sjø, for dem finner du aldri hjelpere utenom Ham. På oppstandelsens dag vil Vi samle dem, liggende hodekulls, blinde, stumme, døve. Deres herberge blir helvete. Hver gang det er i ferd med å slukne, frisker Vi på varmen for dem.
101 Vi gav Moses ni klare jærtegn. Spør bare Israels barn. Han kom til dem, og Farao sa til ham: "Moses, jeg mener du er forhekset!"
102 Og han svarte: "Du vet godt at ingen annen enn Herren over himlene og jorden har sendt dem som jærtegn til innsikt. Jeg mener at du, Farao, er fortapt!"
103 Så bestemte han å jage dem ut av landet. Og Vi lot ham og hans folk drukne alle sammen.
106 Koranen har vi delt opp, slik at du kan fremlese den i ro og mak for folk. Vi har sendt den i mange åpenbaringer.
For neste innlegg, trykk her. For første innlegg, klikk her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar