23.01.2019

Vaskeslaskehallen - Første akt

FØRSTE AKT
Når teppet går opp sitter Martin Mopp på sin plass med nesen nede i en bunke med gamle Dagens Næringsliv, som Petrus Paragraf med jevne mellomrom forer ham. Martin er kun opptatt av tallspillet Sudoku på bakerste side, kommer aldri lengre enn den for nybegynnere. Ved siden av avisen står en sliten halvliter og et misfoster av et krus med lunken kaffe. Keramikk-kruset som mangler hank, er på en side påført med mellomstore bokstaver «Martin Mopp», på motsatt med større: «Trippel tullekopp». Sylvi har under bestilling et fjerde krus i Budapest. De andre knust under heftige diskusjoner rundt stambordet. Det er tidlig på formiddagen.
(Døren går opp, inn kommer Charlie Slusk glisende og smygende som et lappeteppe)
Mannskor (lavmælt, melodi «Se torsken, se torsken»):
Se Charlie, se slusken, slasken kommer nåååå!

(For lyd/video, klikk her)
Charlie (mot Martin): Så du er her i dag også? Pussig! Høyere mot Sylvi: En halvliter! Etter tre sekunders betenkning: Og en Gammel Opland!
Sylvi kommer smilende med ølen og et breddfullt drammeglass.
Charlie: Åh, den vaskehallen her er så deilig! Har vasket og støvsuget og polert i tre timer i dag. Den er helt fantastisk!
Martin (grettent): Jaha? Trodde ikke du hadde tilgang til hallen lenger? (deretter litt mildere) Er da flere år siden du flyttet ut til Rasshølbukta. Eller hva den nå heter.
Charlie (litt snurt): Nåja, mye «freshere» og moderne der enn i denne nedslitte muldvarpgropen. Bortsett fra vaskehallen da!
Martin (nesten blid): Så DET har dere ikke i sameiet ditt? Kanskje ikke så fint allikevel?
Charlie (ignorerer spørsmålene): Uansett. Roger lånte meg nøkkelen, så jeg fikk både høytrykkspylt og vasket. Pusset den innvendig også. Hjulene ôg (Martin hever et øyenbryn men sier intet). Vurderer faktisk å kjøpe en ny Mercedes, så kan jeg vaske to om gangen. Og det fine med å bruke hallen på formiddagen, er at det er nesten ingen andre som er der. Måtte bare jage bort et par gamle kjerringer som lurte på når jeg ville bli ferdig. Maken til frekkhet! Og så god plass det er i hallen da!
Martin: Kan du ikke bare bruke en vaskehall i nærheten av der du bor? Finnes da flere slike «Gjør-det-selv-haller» nå?
Charlie (høylytt): Dust! Der må man jo stå i kø i timevis. Førti kroner koster det også! Minst. Roper mot Sylvi: En halvliter og Gammel Opland!! (plasserer et par porsjons-snus i venstre munnvik)
Martin (ironisk): Ja, det blir nesten en halv Mercedes av det. Forresten, du kan vel ikke kjøre hjem nå?
Charlie (gliser): Jeg fikk Katarina til å hente den.
Charlie fortsetter i de neste to timer med å utbrodere vaskehallens fortreffelighet. Martin lukker ørene, går inn i slumremodus retning Sudoku, skribler ned ett og annet tall med ujevne mellomrom. Sylvi arriverer hyppig med forfriskninger.
Noe senere kommer i relativt rask rekkefølge følgende stamkunder: Petrus Paragraf, Björn im Sommer, Roger Rockefort, Solfryd og Svein Giraff (den siste må bøye seg litt ned for å ikke stange hodet i dørkarmen).
Mannskor (synger lystig, melodi «Se torsken»):
Se Petrus, se Petrus, grafen kommer nååå! (Og:)
Se Vinter, se sommer, høsten kommer nååå! (Og:)
Se Roger, se Roger, rocken kommer nååå! (Og:)
Se Solen, se solen, solen skinner nååå! (Og:)
Se Raffen, se raffen, Sjira kommer nååå!
De fleste bestiller øl (Solfryd etter litt nølen), bortsett fra Roger som er på ufrivillig vannvogn. Charlie også Gammel Opland. Björn bestiller en glutenfri eplekake og Glenfiddich med to isbiter.
30 sekunder senere går inngangsdøren opp. Frøy Furia (med bister stemme): Roger, nå må du komme opp! Husk at du skal skrelle potetene! (borte før man får sukk for seg) Roger ser beskjemmet på alle rundt stambordet, subber slukøret mot utgangen, og i det han er ute av døren bryter alle ut i latter.
Så vender Solfryd seg opprømt mot Charlie: Jeg så deg nok i vaskehallen!
Charlie (irritert): Ja, og så da? En stakkar må vel få vaske bilen sin?
Solfryd: Men du kan da ikke bruke hallen her. Den er bare for beboerne her!
Charlie (høylytt): Det der skal du bare gi svarte steikepanne i!
Petrus (myndig): Hysj da! Dere kan ikke føre slik språk. Husk at det er andre gjester til stede! (Fem ammende mødre lengre inne i lokalet begynner å pakke sammen bleier, skrikhalser og smokker, mens melkespruten står i taket)
Samtalen fortsetter litt roligere etter at barnesirkuset har forlatt åstedet. Det klinkes i glass med jevne mellomrom, akkurat som Sylvi kommer med drikkevarer.
Plutselig og uten forvarsel går døren opp, et mørkt hode brøler mot stambordet: FORBANNA HÆSTKUKA! (Hodet forsvinner like raskt)
Alle (bortsett fra Petrus og Martin): Hva i alle dager?
Martin (mumlende): Har sett'n flere ganger i det siste.
Petrus (alvorlig og med ettertenksom mine): Jeg har en teori om det, men det må vi ta ved neste korsvei. Samtalene (bare tant og fjas) gjenopptas rundt bordet.
Charlie (noe senere med hyseøyne): Har dere hørt vitschen om de to hedmarkingene som skulle bescthille burgere? (Alle rister på hodet, og alle har hørt den et utall ganger før)
Björn (tyggende på en isbit): Hele verden er full av arme djevler som har angst.
Solfryd (blidt): Du og din Goethe!
Martin (noe animert): Evig eies kun ..., (nøler og tilføyer:) den forlorne høne.
Solfryd stirrer strengt på Martin.
Petrus (underfundig): Her synes meg noget fuktigt.
Solfryd (smilende): Ja, gid det snart ville lette opp. Der er ei en tørr tråd på hele min kropp!
Svein Giraff (tørt): Nok om det!

(Svein i veldig unge dager)
Petrus (mot Svein): Hysj og fysj! Gå hjem, vask munnen med såpe og ifør deg pysj!
Charlie (i strålende humør og animert): «Væl, dom sto' altschå uttafor børgersjappa. Også sa den ene av døm: Je ska ha en cheesebørger uten ost. Og den andre sa: Og je ska ha en hambørger me' ost je! Va itte det moro og parmesan? (spytter ut to gamle porsjonskladder mot søppelbøtten, treffer nesten) Charlie tilføyer: Nu e je lettere pusset. (inseminerer så to nye snusporsjoner i høyre munnvik)
Martin (lakonisk): Jeg går og sublimerer. Henvendt mot Sylvi: Kanskje, kanskje? (hans standarduttrykk for å besøke toalettet og samtidig bestille nok en øl)
Petrus (ditto): Jeg går og ventilerer. Og henvendt mot Sylvi: Også en attpåklatt takk! (dobbelditto)
Svein signaliserer med hodet hva han skal ha. Sylvi smiler og nikker.
Solfryd (nøkternt): Jeg tror jeg går hjem jeg (Stiller seg ved bardisken for å gjøre opp for sine to små øl)
Charlie: (fniser tomsete, veiver med armer og hyler siklende): Sylvi, få to Gammel Opland og en liten øl av dæ! Næ, schtooor øl!
Solfryd går hjem, en liten halvtime senere høres et brøl ved bardisken:
Charlie (sterkt gestikulerende): DETTA E BURUGLE HAKKE Å RØDSPETTE MÆ ITTE REKTIG PÅ EN MUSEDOTT! POTTITTER OG LYSEGRØNNE ERTER, JE HAR SCHLÆTT ITTE DRÆKKI ALT DETTE HÆRRI SKVIPET!
Sylvi (Lavmælt): Du har nok det. Jeg har jo ikke noe å tjene på å føre opp for mye.
Charlie: DA BLIR DET ITTE NOE TIPS PÅ DÆ. ITTE PÅ VILKÅR! (spytter mot søppelbøtten)
Sylvi (med et sukk): Men Charlie, du betaler aldri tips.
Petrus (litt rød i ansiktet): Høyst upassende!
Martin (myser mot olivenbusken): Jøss! Et mirakel, den har fått blader!!
Svein (tørt): For noe tøys! Det er jo bare Charlies gamle snusdoser! Grå er de også. Like dau som busktrollet.
Alle forlater lokalet. Noen mer ustødig enn andre. Teppet går sakte ned i det mannskoret stemmer i med «Nå går de gamle hjem ...»
For innledning, trykk her. For neste innlegg, trykk her.
Kilder, inspirasjon: Henrik Ibsens skrifter (amputert fjernversjon), egenprodusert tant og fjas, Olaf Skavlan: «Gildet paa Mærrahaug : romantisk Drama i 2 Akter», Kristiania, 1876 (2. opplag), Fireskillingskomiteens Forlag, Mentz Schulerud: «På Grand i hundre år, 1874-1974» (Gyldendal Norsk Forlag, Oslo, 1974)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar