11.01.2019

Koranen - del 14


Kari Vogt skriver bla. følgende i sitt innledende essay til Koranen: Koranen har formet arabisk språk og litteratur, og skriftet er uløselig knyttet til historien om islamsk utbredelse og de muslimske folkeslagenes skjebne gjennom tidene. Om Koranens betydning i dagens muslimske verden skriver den franske forskeren Jacques Jomier: "Hvordan kan man beskrive dagligliv - det være seg i romanform eller i faglitteratur - uten referanse til Koranen? Hvordan kan man nærme seg rettslige, moralske eller teologiske spørsmål uten denne referansen? De ikke-religiøse eller antireligiøse unnslipper den heller ikke. De siterer alle teksten for bedre å kunne utfordre den."
Så til flere sitater:
Sure 39 - Skarene - fra Mekka
1 Skriftens åpenbaring er fra Gud, den Mektige, den Vise.
2 Vi har åpenbart deg skriften med sannheten, så tjen Gud, idet du viser Ham din religion i oppriktighet.
21 Du har vel sett at Gud sender vann fra oven, og Han leder det frem til kilder på jorden? Så frembringer Han grøde av forskjellig slag. Siden visner den, og du ser den gulne, og så gjør Han den til sprø strå. I dette er visselig påminnelse for dem som har hjertets forstand.
22 Men den hvis hjerte Gud har åpnet for islam, så han vandrer i Herrens lys? Stakkars dem hvis hjerter er forherdet mot å komme Gud i hu! Disse er langt på villstrå.
23 Gud har åpenbart det skjønneste budskap, en Bok med indre samklang i sin hovedsak, som får dem som frykter Gud til å grøsse. Så blir huden og hjertene myke ved tanken på Gud. Dette er Guds ledelse. Ved denne leder Han dem Han vil. Den Gud lar seile sin egen sjø har ingen veileder.
27 Vi har laget all slags sammenligninger for folk i denne Koran, så de måtte komme til ettertanke.
28 En arabisk Koran, uten noe skjevt og vridd, så de måtte vise gudsfrykt.
60 På oppstandelsens dag vil du se dem som løp mot Gud med mørke ansikter. Er det ikke i helvete husly for de hovmodige?
61 Men Gud vil frelse dem som viste gudsfrykt, for deres innsats! Ondt skal ikke røre dem, ei heller skal de sørge.
67 Folk verdsetter ikke Gud med hans sanne verdi! Hele jorden blir en håndfull for Ham på oppstandelsens dag, og himlene blir rullet opp i Hans høyre! Ære være Ham! Høyt hevet er Han over det de setter ved Hans side.
71 De vantro drives i skarer til helvete, og når de kommer dit, åpnes dets porter, og vokterne vil si til dem: "Kom det ingen sendebud til dere fra deres egen krets, for å fremlese Herrens ord for dere, og advare dere mot denne dags møte?" De vil svare: "Jo!" men straffens ord er nå blitt realitet for den vantro.
Sure 40 - Den som tilgir - fra Mekka
2 Skriftens åpenbaring er fra Gud, den Mektige, den Allvitende,
3 som tilgir synder, som godtar omvendelse, som er streng med straffen, som er langmodig. Det er ingen gud utenom Ham. Hos Ham ender ferden!
53 Vi gav også Moses ledelsen, og Vi lot Israels barn arve skriften
54 til ledelse og formaning for dem som har hjertets forstand.
55 Så vær tålmodig! Guds løfte er sannhet! Be om tilgivelse for din synd, og lovpris Herren morgen og kveld.
67 Han er det, som skapte dere av jord, så av en sæddråpe, så av et begynnende foster, og så bringer Han dere frem som spedbarn, for at dere så skal nå manndomskraft, for så å bli gamle, om enn noen av dere dør før denne tid, for at dere skal nå en bestemt frist, så dere må forstå.
68 Han er det, som gir liv, og lar dø. Når Han bestemmer en ting, sier Han bare: "Bli!" - og så er den.
70 De som holder skriften for løgn og det Vi har sendt Våre sendebud med, skal snart få vite!
71 Når de får lenker og kjeder om halsen, og de slepes inn
72 i kokende vann, og så styrtes i Ilden.
Sure 41 - Klargjort - fra Mekka
5 De sier: "Våre hjerter er tildekket mot det du kaller oss til, og det er tunghørthet i våre ører, og et slør mellom oss og deg. Gjør det du gjør. Vi gjør det vi gjør."
6 Si: "Jeg er bare et vanlig menneske som dere. Meg er åpenbart at deres Gud er én Gud, så ta rett vei til Ham, og be Ham om tilgivelse! Ve over avgudsdyrkerne,
7 som ikke gir det rituelle bidrag, og fornekter det hinsidige!
9 Si: "Fornekter dere virkelig Ham, som skapte jorden på to dager, og gir Ham likemenn?" Han er all verdens Herre!
10 Han plasserte de faste fjell høyt opp på den, og velsignet den, og anordnet en levemåte på den på fire dager, til alle som søker på like fot.
11 Så drog Han til himmelen, som var røyk og damp, og sa til den og jorden: "Kom igjen, godvillig eller motvillig!" De svarte: "Vi kommer godvillig."
12 Og Han gjorde dem ferdig som syv himler på to dager, og Han inngav hver himmel dens oppgave. Vi prydet den nederste himmel med lysbluss, også til vern. Dette er anordningen til den Mektige, den Allvitende.
26 De vantro sier: "Hør ikke på denne Koranen! Slå den hen i tomt prat, så kanskje dere vinner frem."
27 Men Vi skal visselig la de vantro smake en svær straff! Og la dem få igjen for sine verste handlinger.
28 Dette er Guds fienders belønning, Ilden. Der har de varig bosted, som belønning for at de fornektet Vårt ord.
36 Om en djevelens provokasjon skulle slite i deg, så søk tilflukt hos Gud. Han er den Hørende, den Allvitende!
37 Av Hans tegn er natten og dagen, solen og månen. Fall ikke ned for sol og måne, men fall ned for Gud, som skapte dem, om det er Ham dere tilber.
46 Om noen handler rettskaffent, så er det til egen vinning. Om noen handler ondt, så er det til egen belastning. Gud er ikke den som gjør Sine tjenere urett.
Sure 42 - Rådslagningen - fra Mekka
6 De som har lagt seg til andre venner enn Ham, dem passer Gud på. Og du er ingen ombudsmann for dem.
7 Så har Vi da åpenbart for deg en Koran på arabisk, slik at du kan advare byenes mor, Mekka, og dem omkring den, at du kan advare mot samlingens dag, hvorom ingen tvil hersker. En del vil gå til paradisets have, og en del til Ilden!
10 Hva dere enn strides om, dets avgjørelse beror hos Gud. Dette er Gud, min Herre! Ham forlater jeg meg på, og til Ham vender jeg meg i bot.
11 Himlenes og jordens skaper! Ham har frembrakt for dere, dere selv og kveget parvis, og formerer dere derved. Det er ingenting som Han! Han er den Hørende, den Seende.
12 Han har himlenes og jordens nøkler. Han gir sitt underhold rikelig eller tilmålt til den Han vil. Han vet om alle ting!
13 Han har fastsatt for dere som religion det Han bestemte for Noa, det Vi har åpenbart for deg, og det Vi bestemte for Abraham og Moses, og Jesus: "Overhold religionen! Unngå splittelser deri!" Det er hardt for avgudsdyrkerne, det du kaller dem til. Gud utvelger for dette dem Han vil, og leder dit de botferdige.
22 Du ser de vantro engstes for det de har pådratt seg, og som vil falle over dem. Men de som tror og lever rettskaffent, vil være i paradisets enger. De får alt de ønsker hos Herren. Dette er den store godhet.
23 Det er det gode budskap som Gud gir Sine tjenere, som tror og lever rettskaffent. Si: "Jeg ber dere ikke om lønn for dette annet enn slektsbånds godhet!" Den som erverver en god gjerning, vil Vi gi godt i tillegg til den. Gud er tilgivende, full av anerkjennelse.
26 Han bønnhører dem som tror og lever rettskaffent og gir dem mer til av Sin overflod. Men de vantro, dem venter en svær straff.
32 Til Hans tegn hører også skipene, som seiler på havet som landemerker. Om
33 Han vil, kan Han få vinden til å stilne, og de forbli urørlige på dets rygg. I dette er jærtegn for enhver som er tålmodig, takknemlig.
40 Det ondes belønning er ondt av samme sort. Men den som tilgir og gjør opp saken, hans lønn er Guds sak. Gud holder ikke av de urettferdige.
41 Men den som hjelper seg til rette etter at urett er overgått ham, slike kan ikke klandres.
42 Klanderverdige er bare de som tilføyer folk urett, og begår vold i landet på urett vis. Dem venter en smertelig straff.
43 Visselig, den som bærer med tålmod, og unnskylder, dette er fasthet i livets tilskikkelser.
47 Hør på Herren, før det kommer fra Gud en dag som ikke kan avverges. På denne dag har dere ingen tilflukt, og ingen mulighet til å nekte.
50 Han gir hvem Han vil døtre, og hvem Han vil sønner, eller begge deler. Han gjør hvem Han vil ufruktbar. Han vet, evner alt.
51 Det er ikke for et menneske at Gud skulle tale til ham, unntatt ved åpenbaringens inspirasjon, eller fra bak et slør, eller ved at Han sender et sendebud, som med Hans gode vilje inspirert meddeler det Han vil. Han er opphøyet, vis.
For neste innlegg, trykk her. For første innlegg, klikk her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar