11.01.2019

Koranen - del 4


Mht Koranen og kvinner, skriver Kari Vogt blant annet følgende (jeg skal ikke uttale meg om teori og praksis):
Koranen legger vekt på frie kvinners rettigheter. Retten til særeie i ekteskapet stadfestes, kvinnen kan selv beholde brudegaven (mahr) som i før-islamsk tid gikk til hennes far, og hun får arverett. Det er ingen hjemmel for tvang når det gjelder valg av ektefelle, og drap av pikebarn, som var sosialt akseptert i beduinsamfunnet, ble uttrykkelig forbudt (Sure 16, 58-59). Hva slørpåbud angår, er ikke dette mer konkret enn at kvinner oppfordres til "å svøpe om seg kledningen" (Sure 33, 59; 24, 31), hvilket åpner for flere tolkninger. Krav om ærbarhet i klesdrakt og adferd omfatter for øvrig både menn og kvinner (Sure 24, 30-31).
Begrensningene er like klare: Selv om kvinner har rett til arv, får de bare halvparten av hva menn arver (Sure 4, 11), og i retten teller en kvinnes vitnesbyrd halvparten av mannens (Sure 2, 282). Menn kan dessuten ekte opp til fire kvinner samtidig (Sure 4, 3), og mannens rett til skilsmisse er sikret på en helt annen måte enn kvinnens, selv om Koranen slår fast at også kvinnen kan ta initiativ til skilsmisse på bestemte vilkår (Sure 2, 229).
Så til sitatene:
Sure 6 - Buskapen - fra Mekka
21 Hvem gjør vel større urett enn den som pådikter Gud løgn? Eller fornekter Hans ord? Dem som gjør urett, vil det ikke gå godt!
32 Jordelivet er bare lek og tidsfordriv. Det hinsidige livs hus er bedre for dem som viser gudsfrykt. Vil dere da ikke forstå?
74 En gang sa Abraham til sin far, Azar: "Tar du avgudsbilder til guder? Du og ditt folk er sannelig klart på villspor."
75 Således viste vi Abraham himmelens og jordens rike, at han skulle bli fast i troen.
84 Og Vi gav ham Isak og Jakob, og Vi gav dem begge ledelse, og Vi ledet tidligere Noa, og hans etterkommere David og Salomo, Job, Josef, Moses og Aron. Slik belønner Vi dem som gjør godt.
85 Likeledes Sakarias, Johannes, Jesus, Elias, - alle var de rettferdige,
86 og Ismael, Elisa, Jonas og Lot, alle utmerket Vi fremfor all verden -
87 og noen av deres forfedre, etterkommere og brødre. Vi utvalgte dem og ledet dem til den rette vei.
88 Slik er Guds ledelse! Han leder dermed hvem Han vil av sine tjenere. Men hadde de gitt Ham medguder, ville deres gjerninger vært til fånyttes.
101 Himlenes og jordens skaper! Hvordan skulle Han ha barn, når Han ikke har noen hustru, og har skapt alt? Han vet alt.
115 Fullkomment er Herrens ord i sannhet og rett. Ingen kan endre Hans ord. Han er den Hørende, den Allvitende.
125 Den som Gud ønsker å gi ledelse, hans bryst åpner Han for islam. Den Han ønsker å la seile sin egen sjø, hans bryst gjør Han trangt og tungt, som var han i ferd med å klatre til himmels. Slik lar Gud Sitt mishag hvile over den som ikke tror.
126 Dette er Herrens vei, rett og strak. Nå har Vi utlagt ordet, klart og greit, for folk som tar det til etterretning.
145 Si: "Jeg finner ikke i det som er meg åpenbart noe som er forbudt for en som skal spise, unntatt selvdødt, utgytt blod og svinekjøtt, det er en gru, og det vanhellige som er helliget en annen enn Gud." Men om noen drives av nød, ikke lyst, og ikke går over grensen, så er Herren tilgivende, nåderik.
146 Jødene har Vi forbudt alle dyr med hover, og av storfe og sauer har vi forbudt dem deres fett, unntatt det som sitter på ryggen, i innvollene, eller på knoklene. Dette er lønn for deres oppsetsighet. Og Vi sier sannheten.
154 Så gav vi Moses skriften, til fullbyrdelse for den som gjør godt, som forklaring på alle ting, som ledelse og nåde, så de måtte tro på møtet med Herren.
Sure 7 - Skillemuren - fra Mekka
4 Hvor mang en by har Vi vel utslettet! Vår voldsmakt kom over dem, om natten eller i middagshvilen.
27 Dere Adams barn, la ikke Satan føre dere i fristelse, slik han fikk drevet deres forfedre ut av haven, idet han berøvet dem uskyldens klær for å la dem se sine nakne kjønn. Satan og hans klan ser dere der dere ikke ser dem. Vi har gjort satanene til venner og ledere for dem som ikke tror.
40 De som forkaster Vårt ord og avviser det i hovmod, for dem vil ikke himmelens porter åpnes, og de vil ikke komme inn i paradiset før en kamel kommer gjennom et nåløye. Slik belønner Vi synderne.
41 I helvete skal deres hvileleie være, med ild til overbredsel. Slik belønner Vi illgjerningsmenn.
54 Gud er deres Herre! Han som skapte himlene og jorden på seks dager. Så tok Han plass på tronen. Han breder natten over dagen, den følger beredvillig. Og sol, måne og stjerner, underdanige ved Hans bud. Skapelsen og makten tilhører Ham! Velsignelsesrik er Gud, all verdens Herre.
59 Vi sendte Noa til sitt folk, og han sa: "Hør mitt folk! Tjen Gud! Dere har ingen annen Gud enn Ham! Jeg frykter at en svær dags straff vil ramme dere!"
65 Til folket Ad sendte vi deres Bror Hod, og han sa: "Hør, mitt folk! Tjen Gud! Dere har ingen annen Gud enn Ham! Vil dere ikke vise gudsfrykt?"
72 Til folket Thamod sendte vi deres bror Salih, og han sa: "Hør, mitt folk! Tjen Gud! Dere har ingen annen Gud enn Ham! Nå er det kommet klar beskjed til dere fra deres Herre! Dette er Guds kamelhoppe, som et jærtegn for dere! La den beite i fred på Guds jord, og gjør den intet vondt! I så fall vil en smertelig straff ramme dere!
80 Og Lot, da han sa til sitt folk: "Vil dere bedrive denne skjendighet? Ingen i verden har gjort dette før dere?
81 I begjær går dere til menn fremfor kvinner. Dere er i sannhet et folk som går over grensen."
85 Og til Midian sendte Vi deres bror Shoaib, og han sa: "Hør, mitt folk! Tjen Gud! Dere har ingen annen Gud enn Ham! Nå er det kommet klar beskjed til dere fra deres Herre! Så gi fullt mål, og full vekt! Snyt ikke folk på deres eiendeler, og stift ikke ufred på jorden, etter at alt er satt i god orden. Dette er bedre for dere, om dere er troende.
86 Pass ikke opp folk på alle landeveier med trusler, og for å legge hindringer på Guds vei for dem som tror på Ham, idet dere forsøker å gjøre den kroket. Kom i hu den gang dere var få, og Han gjorde dere tallrike. Se hvordan det gikk med urostifterne!
87 Hvis det er noen av dere som tror på det budskap jeg er sendt med, og andre som ikke tror, så ta det med ro inntil Gud avgjør saken mellom oss. Han er den beste til å avgjøre!
94 Vi sendte aldri en profet til en by uten at Vi hjemsøkte dens innvånere med trengsel og nød - så de må vise ydmykhet.
95 Men så byttet Vi ondt med godt til de visket bort det onde, og sa: "Gode og onde dager rammet også våre forfedre." Men så tok Vi dem fatt, plutselig, uten at de ante noe.
103 Senere, etter disse profeter, sendte Vi Moses med Våre tegn til Farao og hans råd, men de tok ille imot dem. Men se, hva enden ble for dem som skaper urett og ufred.
104 Moses sa: "Hør Farao, jeg er et sendebud for all verdens Herre!
105 Jeg må ikke tale annet enn sannhet om Gud! Jeg er kommet til dere med klar beskjed fra Herren. Send med meg Israels barn!"
137 Og så lot Vi et folk som hadde levd i undertrykkelse, arve det land Vi hadde velsignet, fra øst til vest. Og Herrens vakreste ord ble fullbyrdet for Israels barn, for deres standhaftighet. Men Vi ødela alt som Farao og hans folk hadde laget og bygget.
138 Vi førte Israels barn gjennom havet. Så kom de til et folk som holdt seg til avguder de hadde. Og Israels folk sa: "Lag en gud til oss, Moses, slik som disse har." Han svarte: "Dere er i sannhet uvitende folk!
139 Det disse holder på med, skal bli knust, og verdiløst er det de har gjort."
142 Vi avsatte Moses 30 døgn, og Vi la til ti døgn, slik at hans tid med Herren ble 40 døgn. Moses sa til sin bror, Aron: "Overta for meg overfor mitt folk og gjør tingene vel. Følg ikke ufredsstifternes vei!"
143 Da Moses kom til den fastsatte tid, og Herren talte til ham, sa han: "Min herre, vis Deg for meg, så jeg kan se deg!" Men Herren svarte: "Du får ikke se Meg. Men se på det fjellet! Hvis det forblir på sin plass, skal du få se Meg!" Men da Herren viste seg for fjellet, pulverisertes det, og Moses falt om besvimt. Da han kom til seg selv igjen, sa han: "Ære være Deg! Jeg vender meg til Deg som den første troende."
144 Han sa: "Moses, Jeg utvelger deg fremfor alle mennesker for Mitt budskap og Mitt ord! Motta det Jeg gir deg, og vis takknemlighet!"
148 Mose folk laget seg i hans fravær en kalv av sine smykker, en brekende skapning. Så de da ikke at den verken kunne tale eller vise dem vei? Men de antok den, og var illgjerningsmenn..
150 Da Moses kom tilbake, var han sint og bedrøvet, og sa: "Ille har dere varetatt min oppgave mens jeg var borte! Vil dere påskynde Herrens inngripen?" Og han kastet tavlene, grep sin bror i hodet og trakk ham til seg. Aron sa: "Sønn av min mor, folket respekterte meg ikke, og hadde nesten drept meg! La ikke fiendene godte seg over meg! Plasser ikke meg sammen med illgjerningsmennene!"
151 Og Moses sa: "Herre, tilgi meg og min bror og ta oss inn i Din nåde! Du er den Allernådigste!"
172 En gang lot Herren fremstå etterslekten fra Adams barns lender. Han tok dem til vitner overfor seg selv: "Er ikke Jeg deres Herre?" De svarte: "Jo, vi stadfester det!" Dette for at dere ikke på oppstandelsens dag skal si: "Dette var vi sannelig ikke oppmerksomme på!"
178 Den Gud veileder, er på rett vei. De Han lar seile sin egen sjø, de er tapere.
179 Vi har skapt mange dsjinner* og mennesker som ender i helvete, de har hjerter, men forstår ikke, øyne, men ser ikke, ører, men hører ikke. De er som kveg, ja, enda lenger borte. De er i sannhet likegyldige.
(*dsjinner = ånder)
Sure 8 - Hærfanget - fra Medina
15 Dere som tror, når dere møter de vantro på fremmarsj, så vend dem ikke ryggen til flukt.
16 Den som denne dag vender dem ryggen til flukt, såfremt han ikke vender tilbake til striden, eller slutter seg til en annen avdeling, han har pådratt seg Guds vrede, og helvete blir hans herberge. Et sørgelig endelikt!
21 Vær ikke som de som sier: "Vi hører," når de intet oppfatter.
22 De verste krek i Guds øyne er dem som er døve og stumme og intet forstår.
36 De vantro gir av sin eiendom for å legge hindringer på Guds vei. Og det vil de fortsette med, så blir det dem til plage, og så blir de overvunnet. I helvete vil de vantro bli samlet.
37 Så Gud kan skille den dårlige fra den gode, legge de dårlige oppå hverandre, stable dem opp alle sammen, og kaste dem i helvete! Dette er taperne!
54 Det gikk slik med Faraos folk og de før dem som forkastet Herrens ord. Vi ødela dem for deres synders skyld. Vi druknet Faraos folk. De var alle urettferdige.
65 Hør profet! Anspor de troende til kamp! Finnes det tyve standhaftige blant dere, vil de vinne over to hundre! Er det hundre blant dere, vil de overvinne tusen av de vantro! For de er folk som intet forstår!
For neste innlegg, trykk her. For første innlegg, klikk her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar