23.01.2019

Vaskeslaskehallen - Femte akt

FEMTE AKT
Det går et ukjent antall timer, kanskje til og med dager. Hvem vet? Som Charlie pleier å si: Alle dager er like, de har bare forskjellig navn! I det teppet ikke lenger trenger å gå opp, siden det har sluttet å gå ned, sitter Martin Mopp for seg selv, mens hans stolt studerer sitt nye kaffekrus. Det er som vanlig tidlig på formiddag. Med jevne mellomrom suger han opp en slurk øl fra et sugerør.


(Nesten en ekstra tullekopp)
Noen sugerør og flere øl senere arriverer Charlie på sin nye sykkel. Han strener inn, mønstrer Martin og bestiller det vanlige. Sylvi kommer med to halvlitere og et breddfullt drammeglass.
Pussig nok ankommer også Petrus Paragraf, Björn im Sommer, Roger Rockefort og Solfryd rett etterpå. Det viser seg nemlig å være lørdag, da hender det at også de kommer litt tidligere på dagen. Sylvi serverer de nyankomne, pluss en Gammel Opland til Charlie.
Martin (vennlig mot Charlie): Så fin sykkel du har fått. Er det en DBS?
Charlie (flirende tilbake): Nei, vet du forresten hva DBS står for?
Martin: Selvfølgelig! Den beste sykkel!
Petrus (fornøyd mot alle): Nei, Døden bak svingen!

(Petrus, som vanlig blid!)
Charlie (pralende mot alle og litt skulende mot Solfryd): Pøh, det er Dritt bak Stortinget!
Björn (vendt mot Martin): Hvorfor bruker du sugerør?
Martin: Vel, grusomt vondt i en eller annen tann. Men det går over etter noen øl. (tilføyer etter noe nølen): Ganske mange egentlig.
Björn: Vel, du får si fra hvis jeg skal hjelpe. Det finnes ikke én eneste filosof som tålmodig kan holde ut tannpine.
Solfryd (begeistret mot Björn): Åh, du og din Goethe!
Björn (forvirret mot Solfryd): Men var det ikke Shakespeare?
Noen seidler senere, pluss et halvt dusin Gammel Opland, er alle i godt humør. Men noe er alltid på agendaen, denne gang forsøker Roger å anta en streng tone mot Martin.
Roger (latende som dyster): Kan ikke du se og finne deg et arbeide?
Martin (spakt): Hvorfor piper alle om det? Forsøkte jo for et par år siden. Ikke akkurat arbeide, men annonserte i Aftenposten. Kostet en formue.
Roger (plutselig på alerten): Jaså, hva stod det i den da?
Martin (forsøker å virke ettertenksom): Jeg ønsket fremstå ærlig. Så det ble med store bokstaver: OMGJENGELIG FYLLIK SØKER RIK ENKE MED ÅPENT BARSKAP.
Charlie (nøkternt og med sin sedvanlige baryton, dog på randen av et vulkansk latterutbrudd): Ja, da ble det nok stor pågang!
Rundt stambordet sitter alle og ler. Bortsett fra Martin så klart, han skjønner ikke hva som var så morsomt med det. I øyekroken ser han imidlertid at Charlie stapper tre snusdoser opp i nesa, ytterligere en håndfull følger inn i hver munnvik. Så rister han ampert på hodet som et skadeskutt pinnsvin, stamper med føttene, reiser seg og brøler mot Martin og Solfryd: JE VA' OPPE HOS'N RÅGER I GÅR! OG DET E ITTE PÅ VILKÅR RETTFÆRDIG MOT MÆ AT DERE DRIVER SOM SLADREHANKER OM DEN BILVASKINGA MI!! DET E NO' MELLOM MÆ Å HAN RÅGER DET. FORSLUSKEDE SLADREHANKER, DET E DET DÅKK E! NÅ SKAL JE JAGGU SKVETTE MÆ VASKE BILEN MI HER HVER BIDIGE DAG!!!


(En fortørnet Charlie)
Mens et halvt snes ammende og halvnakne mødre skvetter som forskremte ekorn mot utgangsdøren, begynner Solfryd å le mot Martin. Han vender blikket mot kaffekrusets hank, mumlende for seg selv: Hank kan du selv være!
Solfryd (blidt mot Charlie): Men det der er det da ingen som bryr seg om lenger!
I det samme går døren brått og uventet opp. I døren står Frøy Furia og stirrer mot Roger:
Nå må du se og komme med en gang Roger. Jeg kan høre dere helt oppe i leiligheten! Og du har lovet å rengjøre den. Men først får du vær så god å dra i butikken og handle inn nye støvsugerposer! Roger rusler mot døren som en okse etter slakteren. I det han er ute av døren, begynner alle rundt bordet å le. Charlie litt halvhjertet. Sylvi kommer med en haug med forfriskninger
Petrus (litt senere og begeistret): Dere vet vel hvem som kommer i morgen? (og svarer straks på sitt retoriske spørsmål): Olje-Ove!
Alle (unntatt Martin og Solfryd): Åh, da blir det hyggelig her!
Martin (forfjamset): Jøss, hva skylder vi æren?
Solfryd (eksaltert): Å gid, da må jeg hjem og sjekke garderoben!
Petrus (lett irritert mot Martin): Du husker vel det? Vi skal ha vårt årlige møte på danskebåten. Og vi er to av åtte som deltar. I tillegg til Olje-Ove kommer Svein Giraff, Fetter Anton, Egil Likør, Björn im Sommer og Roald Amundsen selvfølgelig!
Martin (nølende): Ja slik var det, nå husker jeg. Mumlende for seg selv: Har jeg bestilt billett mon tro?
Ikke så enormt lenge etter tusler alle til sitt. Og de fleste gjør opp for seg.
For første innlegg, trykk her. For forrige innlegg, trykk her. For neste innlegg, trykk her.
Kilder, inspirasjon: Henrik Ibsens skrifter (amputert fjernversjon), egenprodusert tant og fjas, Olaf Skavlan: «Gildet paa Mærrahaug : romantisk Drama i 2 Akter», Kristiania, 1876 (2. opplag), Fireskillingskomiteens Forlag, Mentz Schulerud: «På Grand i hundre år, 1874-1974» (Gyldendal Norsk Forlag, Oslo, 1974)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar