11.01.2019

Koranen - del 2


Som jeg var inne på i mitt forrige innlegg om Koranen, er all informasjon hentet fra Kari Vogts innledende essay til min utgave av Koranen. Så også her: Koranen er et hellig skrift, omgitt av en lang rekke renhetsforskrifter, og det finnes en hel litteratur om hvordan et eksemplar av boken skal behandles: Ingen skal røre ved en arabisk utgave av Koranen uten å være rituelt ren, bokens skal helst plasseres i høyde med hjertet, og ligger den hellige boken i en bunke med andre bøker, skal den ligge øverst - for bare å nevne noen av reglene som skal sikre skriften all den ærefrykt og respekt den fortjener.
Her følger noen utvalgte sitater fra Koranen. Jeg har forsøkt - etter fattig evne - å ikke lese den som fanden leser Bibelen - men dersom noen føler at mine utdrag ikke er tilstrekkelige - eller dekkende - så er det jo bare å ta fatt selv. Hele Koranen (alle 476 sider) kan man finne eksempelvis her, og det er også den oversettelsen av Einar Berg som jeg har referert til i forrige innlegg. Som også nevnt, blir hver sure (unntatt nr. 9) innledet med "I Guds, den Barmhjertiges, den Nåderikes navn". Jeg har enkelte steder tilføyd en * (asteriks), da fulgt av en forklaring (selv om noen kanskje ville finne de innlysende) under sitatet. Fra noen surer (som den første) er alt sitert, mens det fra andre naturlig nok er mindre. Der hvor det står ... før og/eller etter sitatene, indikerer det at sitatet er hentet midt inne i et vers, og at mer i samme vers er å lese før og/eller etter. Tallene foran sitatene indikerer hvilket vers i suren.
Sure 1 Åpningsbønnen - fra Mekka
1 I Guds, den Barmhjertiges, den Nåderikes navn
2 Lovet være Gud, all verdens Herre,
3 Han, den Barmhjertige, den Nåderike;
4 Han, Herre over dommens dag.
5 Deg tilber vi, vi søker hjelp hos Deg.
6 Led oss på den rette vei!
7 Deres vei, som Du har beredt glede, ikke deres, som har vakt Din vrede, eller deres, som har valgt den falske vei.
Sure 2 Kua - fra Medina
34 En gang sa Vi* til englene: "Fall ned for Adam!" De gjorde det alle, unntatt Iblis (Satan). Han nektet og var hovmodig, og var en gudsfornekter.
(* her er 'Vi' Gud som taler)
35 Vi sa: "Adam, bo i haven, du og din hustru. Spis av den alt dere ønsker, hvor dere vil, men kom ikke nær dette tre, slik at dere blir urettferdige."
47 Israels barn, kom i hu den nåde som Jeg* har vist dere, og at Jeg valgte den fremfor all verden!
(* og her er 'Jeg' Gud)
60 ... "Spis og drikk av Guds gaver og synd ikke ved å stifte ufred på jorden."
62 Men de troende, og jøder, og kristne og sabeere*, alle som tror på Gud og på dommens dag, og som gjør det som er rett, de har lønn i vente hos sin Herre. Over dem skal ingen frykt hvile, ei heller sorg.
(* Sabeere var et folkeslag som stod for en blanding mellom jødedom og kristendom. De er også kalt mandeere)
74 Men så ble deres hjerter forherdet etter dette og ble som stein, eller enda hardere. For blant steiner kan bekker flyte, vann kommer ut av sprekker, og det er steiner som styrter ned, av respekt for Gud. Gud overser ikke hva dere gjør.
85 ... Er det slik at dere tror på en del av skriften og forkaster en annen? Det blir ingen annen belønning for dem som opptrer slik, enn skam under livet på jorden, og på oppstandelses dag blir de sendt til den strengeste straff. Gud overser ikke hva dere gjør.
87 Vi gav i sin tid Moses skriften, og vi sendte sendebud etter ham. Jesus, Marias sønn, gav Vi klare bevis, og Vi støttet ham med Den Hellige Ånd. Er det ikke slik hver gang et sendebud kommer til dere med noe dere ikke liker, så opptrer dere hovmodig, beskylder noen av dem for løgn og dreper andre?
92 Moses kom til dere med klar beskjed. Så laget dere gullkalven i hans fravær, og dere begikk urett.
104 Dere som tror, bruk ikke uttrykket "pass på oss", men si "se hen til oss", og legg dere dette på minnet. De vantro venter en smertelig straff.
111 De sier: "Ingen kommer til paradiset unntatt jøder og kristne." Dette er hva de ønsker. Si: "Legg frem bevisene deres, om dere snakker sant!"
113 Jødene sier: "De kristne har intet å bygge på," og de kristne sier: "Jødene har intet å bygge på." Men de leser skriften! De uvitende sier det samme! Men Gud skal på oppstandelsens dag treffe avgjørelse mellom dem, vedrørende det de er uenige om.
122 Israels barn, kom i hu den nåde som Jeg viste dere, og at Jeg utvalgte dere fremfor all verden.
136 Si: "Vi tror på Gud, på det som er åpenbart for oss, og for Abraham og Ismael, Isak, Jakob og stammene, på det som ble gitt Moses og Jesus og profetene fra deres Herre. Vi gjør ingen forskjell på noen av dem, og vi har hengitt oss til Ham i tjeneste."
140 Kanskje vil dere si: "Abraham, Ismael, Isak, Jakob og stammene var enten jøder eller kristne." Si: "Kjenner dere bedre til dette enn Gud? Hvem er mer urettferdig enn den som skjuler et vitnesbyrd han har fått fra Gud?" Sannelig, Gud overser ikke hva dere gjør!
145 Vi ser at du vender ansiktet søkende på himmelen. Vi vil vende deg mot en bønneretning du vil bli tilfreds med. Vend ditt ansikt mot den hellige moske! Hvor dere enn er, så vend deres ansikter mot den. De som har mottatt skriften, vil visselig vite at det er sannheten fra deres Herre. Gud overser ikke hva de gjør.
158 Stedene Safa og Marwa (i Mekka) er Guds landemerker. Og for den soom utfører det store eller det lille pilegrimsritual, er det intet i veien for at han også gjør en rundgang rundt begge. Om noen frivillig gjør en god gjerning, så er Gud anerkjennende, allvitende.
175 Han har bare forbudt dere det selvdøde, blod og svinekjøtt, og det som en annen enn Gud er påkalt over. Men om noen gjør det, drevet av nød, ikke begjær, og ikke går over grensen, han rammes ikke av skyld. Gud er tilgivende, nåderik.
185 I måneden ramadan, hvori Koranen ble åpenbart som ledelse for menneskene, som ledelsens klare ord, og som kriterium for vrangt og rett - de av dere som er til stede i den måneden, skal faste i den...
187 ... Spis og drikk til en hvit tråd kan skilles fra en svart i daggryet. Så skal dere fullføre fasten til kvelden, og ha ikke omgang med kvinner, idet dere skal samles i moskeene...
197 Pilegrimsreisen skal foregå i bestemte måneder. Den som i disse beslutter å foreta pilegrimsreisen, må avstå fra omgang med kvinner, ugudelig adferd og krangel...
204 Det finnes noen som taler om livet på jorden på en måte som behager deg, og han tar Gud til vitne på det som bor i hans hjerte. Allikevel er han den argeste kverulant
205 Så snart han har vendt ryggen til, iler han omkring for å stifte ufred og ødelegge avlinger og fruktbarhet. Gud liker ikke ufred og fordervelse.
206 Og sier man til ham: "Frykt Gud," så driver hovmodet ham synden i vold. Helvete er til pass for ham. Et dårlig hvilested!
218 De vil spørre deg om alkohol og lykkespill, si: "I begge ligger stor synd, men også noe godt for menneskene. Men synden i dem er større enn nytten i dem."...
222 De spør deg om menstruasjonen, si: "Den er en ulempe, så hold dere borte fra kvinner under menstruasjonen og søk ikke hen til dem før de er rene. Men når de er rene, så gå til dem slik Gud har anordnet det. Gud elsker de botferdige og dem som holder seg rene!"
223 Deres kvinner er en åker for dere, så gå til deres åker slik dere ønsker, alt på beste måte...
226 Den som forsverger sine hustruer, har en ventetid på fire måneder. Hvis de angrer seg, eer Gud tilgivende, nåderik.
228 Fraskilte kvinner skal avvente tre perioder. Det er ikke tillatt for dem å skjule det Gud har skapt i deres skjød, om de tror på Gud og på dommens dag. Deres menn har full rett til å ta dem tilbake i denne tiden om de ønsker forsoning. Kvinnene har tilsvarende krav og plikter innenfor anerkjente grenser. Dog har mennene et fortrinn fremfor dem. Gud er mektig, vis.
253 Av disse sendebud har Vi favorisert noen fremfor andre, noen har Gud talt til, andre har Han gitt en høyere plass. Vi gav Jesus, Marias sønn, klare bevis og støttet ham med Den Hellige Ånd...
256 Det er ingen tvang i religionen. Rett vei er tydelig skilt fra villfarelse. Den som avviser avguder og tror på Gud, han har grepet det påliteligste håndtak, som aldri svikter. Gud hører og vet.
275 De som lever av renteutbytting, skal på oppstandelsens dag stå frem lik en som Satan har slått med sin berøring...
Sure 3 Imrans hus - fra Medina
4 ... De som ikke tror på Guds ord, har i vente en streng straff. Gud er mektig, og har gjengjeldelsen i Sin hånd.
19 Islam er religionen ovenfor Gud...
33 Gud utvalgte Adam og Noa, Abrahams hus og Imrans hus* fremfor all verden,
34 slekt etter slekt. Gud hører, vet alt. (*Imran er Marias far)
43 En gang sa englene: "Maria, Gud bebuder deg et ord fra Ham selv. Hans navn skal være Kristtus, - Jesus, Marias sønn, og høyt æret skal han bli, i denne verden og den hinsidige, av dem som får komme Gud nær.
59 Forholdet med Jesus er overfor Gud det samme som med Adam. Han skapte ham av støv og sa til ham: "Bli!" Og dermed var han.
67 Abraham var verken jøde eller kristen, men han var en Gud-søker, en Gud-hengiven. Han hørte ikke til avgudsdyrkerne.
84. Si: "Vi tror på Gud, på det som er åpenbart for oss, for Abraham, Ismael, Isak, Jakob og stammene, og på det som ble gitt Moses, Jesus og profetene fra Herren. Vi gjør ingen forskjell på noen av dem! Og til Ham har vi hengitt oss."
85 Hvis noen ønsker annet enn islam som religion, vil dette ikke godtas fra ham, og i det hinsidige liv vil han være blant taperne.
97 ... Det er en plikt for menneskene mot Gud å dra på pilegrimsreise til Huset, såfremt de finner utvei til det...
144 Muhammad er bare et sendebud. Andre sendebud har gått bort før ham. Hvis nå han dør, eller drepes, vil dere da snu tvert om? Den som snur tvert om, skader ikke Gud det minste. Men Gud vil belønne de takknemlige.
For neste innlegg, trykk her. For første innlegg, klikk her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar