16.03.2019

Carl Dørnberger - anekdoter og annet!

Carl Dørnberger - anekdoter og annet!
Dørnberger levde et turbulent liv, det er sikkert og visst. Både i og utenfor ekteskap. I 1900 ble han gift med Lina Gurine «Gro» Berg Isachsen (1873-?), men på slutten av 1906 innledet han et forhold til forfatteren Ragnhild Teodora Jølsen (født 1875). Forholdet dem i mellom var heftig, men hun døde brått i 1908, angivelig av en overdose sovepulver. Etter det ble ikke forholdet med ektefellen det helt store, og ekteskapet gikk i stykker. I 1911 ble han samboer med Mina Riegel (ukjente leveår). Et par år etter ble ekteskapet formelt oppløst, og han ble sittende med omsorgen for datteren Gro Francizka «Bullen» Augusta Christina Dørnberger (1904-1989). Dørnberger ble mer og mer innesluttet og så fiender overalt. Han malte for å overleve, særlig kjent er han for motiver med snø, vann og regn. Snø hatet han, og han utfordret seg selv ved å male den. Han kunne også male personer som sladrekjerringer og hyklerske prester.
(Dørnberger, parti fra Son, 1906)
Så til noen anekdoter om maleren. I mitt forrige innlegg nevnte jeg hans to pistoler; «Kitty» og «Kittys broder». I 1896 flyttet Dørnberger til Son, hvor han ble boende resten av livet. Vel, for å holde sine skyteferdigheter vedlike siktet han på kattehaler, og Son skal ha hatt en ualminnelig stor bestand av haleløse katter. Det var ikke bare katter han skjøt på, han skal i 1922 ha skutt på en av sin datters friere, kontorsjefen ved Soon [sic.] Hermetikkfabrikk, men ble frikjent av lagmannsretten fordi han angivelig skal ha skutt for å gjelle ham, ikke drepe ham. Han skjøt også innendørs. Lensmannen fikk sitt etternavn skutt inn i Dørnberger-husets stuetak. Bokstavene er der ennå (iht Ø. Larsen, se under).
I 1904 ble det nok en skyteepisode. Han tok turen fra Son for å besøke brennevinsutsalget i Hølen, hvor han selvfølgelig kom opp i en krangel. Han fyrte av et skudd og traff en rødvinsflaske. Da bestyreren så rød væske på hendene sine, trodde han at han var truffet og skjøt tilbake med sin egen revolver. De to fortsatte å skyte på hverandre inntil Dørnberger traff et konjakkfat, hvorpå de inngikk «våpenhvile» for å redde de edle dråper. Lensmannen kom naturligvis, men etter å ha fått et glass konjakk på husets regning tok han ikke videre affære.
Trebenet ble også til plunder for Dørnberger. Eller kanskje ikke. Edru eller ei, en gang skal han ha falt ned i et hull i en av Oslos gater. Da noen spurte om de skulle hente lege, svarte han nedenifra at de i stedet skulle hente en snekker, siden det var trebenet som hadde knekt.
Selv om Dørnberger var bosatt i Son, oppholdt han seg tidvis i utlandet, blant annet i København, hvor Café Bernina snart ble stamkneipe. Dørnberger var selvfølgelig den vanskeligste gjesten. Mange andre norske kunstnere og forfattere oppsøkte kaféen på hjørnet mellom Vimmelskaftet og Badstuestrædet midt på Strøget: Christian Krohg (1852-1925, norsk maler, forfatter og journalist), Oda Krohg (1860-1935, norsk maler), Frits Thaulow (1847-1906, norsk maler), Gunnar Heiberg (1857-1929, norsk forfatter, teaterkritiker og teatersjef), Gabriel Finne (1866-1899, norsk forfatter), Knut Hamsun (1859-1952, norsk forfatter) og Herman Wildenvey (1885-1959, norsk dikter). En dag fyrte Dørnberger av et skudd i taket for å påkalle kelnernes oppmerksomhet. Wildenvey skrev at maleren skapte et svare liv, men han «drepte aldri noen, så vidt jeg vet». En annen gang skal det ha oppstått sjalusi mellom de to. Wildenvey forsøkte å gjøre inntrykk på den utvalgte med ord og elegant opptreden, mens Dørnberger ville vise sin manndoms kraft. Dørnberger fyrte like godt av et skudd like over poetens hode. «Det var synd med den høyden, midtskill er meg så kledelig», skal Wildenvey ha sagt.
For forrige innlegg om Dørnberger og Grand, klikk herFor første innlegg fra Grand, klikk her. For neste innlegg om Dørnberger, klikk her. For forrige innlegg, klikk her.
Kilde: Wikipedia, Lokalhistoriewiki.no, professor Øivind Larsen (Det norske medicinske Selskab), Follominne årbok 2010 Follo Historielag (alle digitale versjoner)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar