16.03.2019

Sven Elvestad og Nils Kjær på Grand!

(Sven Elvestad)

Sven Elvestad og Nils Kjær på Grand!
I tiden før første verdenskrig var det en del «nye koster» som regjerte på Grand. Enkelte av dem var tørstere enn andre. Sven Elvestad (1884-1934, norsk journalist og forfatter) med sine 197 cm på strømpelesten og sin store portvin-nese var én. Nils Kjær (1870-1924, norsk forfatter, essayist og litterær kritiker) var heller ikke så vanskelig å overtale, skal man tro følgende historie som Schulerud gjengir fra Rudolph Thygesen (1880-1953, norsk maler):
«Fru Kjær hadde fødselsdag, og Nils Kjær hadde vært på torvet og kjøpt en pen potteplante i anledning dagen. På hjemveien var han så uheldig å treffe Sven Elvestad rett utenfor Grand. 'Bli med inn!' sa Elvestad. 'La oss ta en drink.' 'Nei,' sa Nils Kjær bestemt og karakterfast. 'Maggen har fødselslag, og jeg skal rett hjem. Dessuten, én drink er for meget - og to er for lite.' 'Kan vi ikke ta én på deling?' foreslo Elvestad, 'det er noe jeg må snakke med deg om!' Da de hadde tatt fem på deling, sa Elvestad: 'Nå tror jeg vi kan begynne med de hele!'
  Og det gjorde de, og deres åndfulle samtale fortsatte til kelnerne begynte å blafre med lysene. Da først drog Nils Kjær hjem, rett hjem, og da fru Maggen åpnet døren, stod han med en avbrukket blomsterrest i hånden og fremførte sin gratulasjon i anledning dagen ... Hva hjelper det vel med de beste forsetter?»
Sven Elvestad var for øvrig kanskje mer kjent under sitt psevdonym Stein Riverton. «Fru Kjær» var Margrethe Kjær (1872-1956, født Dons, kjælenavn «Maggen», norsk lærerinne, forfatterinne og oversetter). Så kom som kjent første verdenskrig, og som om ikke det var ille nok, fikk avholdsbevegelsen større innflytelse. Dermed ble det også mer eller mindre slutt på festlighetene. Og da var det også slutt på mine referater fra Grand.
For første innlegg fra Grand, klikk her. For forrige innlegg fra Grand, klikk her. For neste innlegg, klikk her.
Kilde: Mentz Schulerud: «På Grand i hundre år, 1874-1974» (Gyldendal Norsk Forlag, Oslo, 1974), s. 176, Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar