16.03.2019

Tilbake på Grand (eller var det Continental?) med Knut Hamsun

Tilbake på Grand (eller var det Continental?) med Knut Hamsun
I Schuleruds verk er man nå over i det nye århundre, altså på begynnelsen av 1900-tallet. Futten var gått litt ut av feststemningen. Som vanlig kommer det jo noen magre år etter de fete. Også Knut Hamsun ble etter hvert mer edruelig, men ett og annet sjøslag ble det.
Schulerud skriver: «I festens stunder på Grand kunne han være like fyrstelig rundhåndet som han var inngrodd sparsommelig til hverdags. Velkjent er episoden mellom ham og en av den nye tids sportshelter, sykkelrytteren A. Gresvig. Ifølge Jacob Dybwad foregikk det på ˈGrandˈ, en annen kilde sier Continental - la oss si det var Grand: en kveld da han hadde konsumert en del i kaféen, gav han sin favorittkelner en hundrekroneseddel i drikkepenger, og kelneren som visste at man ikke kunne diskutere sånt med Hamsun, tok imot seddelen. Det var jo mange penger i de tider. Gresvig satt ved et nabobord og ble forarget, han mente kanskje at giveren var noe påvirket og ikke helt klar over hvor meget han hadde gitt - iallfall meldte han saken til hovmesteren. Og den kom til direktøren, som gav kelneren en kraftig reprimande og befalte ham å gi pengene tilbake. I sin nød fortalte kelneren dette til Hamsun, og da kom følgende brev: ˈJeg, Knud Hamsun, i Besiddelse af min Forstands fulde Brug, erklærer at hvad i Helvede haver den Cykkelgutten at gjøre med de Drikkepenge jeg giver Kelnerne. - Knud Hamsun.ˈ»


(Syklisten er neppe Gresvig)
Aksel Johan Andersen Gresvig (1876-1958), var en norsk banesyklist, idrettsleder og forretningsmann. Firmaet A. Gresvig som han startet i 1901, er i dag kjent under kjeden «G-sport», men familien er (meg bekjent) ute av eierskapet. Videre, dersom det er snakk om forleggeren og bokhandler Jacob Dybwad som Schulerud refererer til, må episoden ha funnet sted på slutten av 1800-tallet, da Dybwad (født 1823) døde 4. september 1899.
For første innlegg fra Grand, klikk her. For forrige innlegg fra Grand, klikk her. For neste innlegg fra Grand, trykk her.
Kilde: Mentz Schulerud: «På Grand i hundre år, 1874-1974» (Gyldendal Norsk Forlag, Oslo, 1974), s. 138.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar