11.03.2019

I Henrik Ibsens kjølvann - familien Bruun

(Christopher Bruun på 1860-tallet)
Ett av de første bekjentskapene Henrik Ibsen gjorde da han reiste til Genzano i slutten av juni 1864 var med familien Bruun. Henrik Ibsen hadde dratt dit sammen med Walter Runeberg (se link under), og det sies at det var i Lena Bruuns bursdagsselskap den 30. juni han traff henne første gang. Hun het egentlig Hansine Nicoline Juliane Sybille Stenersen (1816-1901), giftet seg i 1839 med Johan Petter Bruun (1810-1843, norsk advokat), som gikk bort i en alder av 32 år. Enkefruen Lena var i Genzano sammen med sine barn Johan Peter (født 12.06.1843, to måneder etter at faren døde), og Thea (født i 1841). Senere, i september, kom også den eldste av barna, Christopher Arnt Bruun (1839-1920, norsk prest). Han hadde meldt seg som frivillig, og deltok på dansk side i den dansk-prøyssiske krig. Etter at danskene tapte i slaget ved Dybbøl 18.04.1864, og etter å ha blitt dimittert i august, vandret Christopher til fots gjennom Europa for å slutte seg til familien i Roma. Henrik brukte ham som en av modellene til presten «Brand», og Thea skal ha vært modell for «Agnes» i det samme skuespillet. Christopher skulle følge Ibsen lenger enn få andre, det var han som forrettet under begravelsen av dramatikeren i Trefoldighetskirken 01.06.1906. Og til ære for Thea skrev Ibsen det kjente diktet «Borte!»:
De sidste gæster
vi fulgte til grinden;
farvellets rester
tog nattevinden.  
I tifold øde
lå haven og huset,
hvor toner søde
mig nys berused.     
Det var en fest kun,
før natten den sorte;
hun var en gæst kun,
og nu er hun borte.
Johan Peter ønsket å bli billedhugger, som Walter Runeberg, men var plaget av dårlig helse. Vinteren 1864/1865 ble han rammet av tuberkulose, og moren planla å reise til Algeria, hvor det tørre klimaet kunne bedre hans tilstand. Men 7. februar gikk 21-åringen bort. Både Henrik Ibsen og Lorentz Henrik Segelcke Dietrichson (1834-1917, norsk kunsthistoriker og forfatter) skal ha lagt ned krans ved graven, gravstenen var utformet av Walter Runeberg. Noe senere ble også Thea Bruun syk. Selv om man tidligere har antatt at også det var tuberkulose, har man i ettertid kommet til at det kan ha vært giktfeber og/eller en bindevevssykdom med kardiologiske komplikasjoner. Hun døde i Christiania 16.12.1865, 24 år gammel.
Kilder: Wikipedia, Norsk biografisk leksikon, Friends of the Non-Catholic Cemetery in Rome, No. 11, Summer 2010 (Digital versjon), Henrik Ibsens Skrifter (Under «Informasjon» for diktet), Anders Uhrskov: «Christopher Bruun», Kristiania, Gyldendal, 1916, s. 38-40Sletten, Klaus Sletten: «Christopher Bruun : folkelæraren - stridsmannen», Oslo, 1949.
For første innlegg (om Walter Runeberg), klikk her. For neste innlegg, klikk her. For første innlegg i Ibsen-kronologien, trykk her.
#Ibsen

2 kommentarer:

  1. Så spennende å lese dette, tusen takk!
    (Anejakten fører så mange steder.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Selv takk - det var hyggelig å høre! Og dersom du er i slekt med presten C.A. Bruun (eller noen av de andre nevnt), så føler jeg meg nesten beæret - ønsker deg uansett et riktig godt nyttår!

      Slett